Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της FED

Τη Τζάνετ Γέλεν προτείνει για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

JANET-YELLEN-facebook

Για πρώτη φορά μία γυναίκα αναλαμβάνει το τιμόνι του πιο σημαντικού τραπεζικού οργανισμού στον κόσμο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τη Τζάνετ Γέλεν, μέχρι πρότινος νούμερο δύο της FED.

Η είδηση έφερε ανακούφιση στις αγορές, καθώς η Γέλεν είναι υπέρμαχος  της επιθετικής δράσης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ μέσω των χαμηλών επιτοκίων και μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων. Αναμένεται συνεπώς να συνεχίσει την πολιτική του μέχρι σήμερα προέδρου της Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι, του οποίου υπήρξε σύμμαχος υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Οι αναλυτές περιμένουν από τη Γέλεν, εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από το Κογκρέσο, να κινηθεί προσεκτικά στα βήματα του Μπερνάκι και αυτό ακριβώς είναι που έχει καθησυχάσει τις αγορές.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Γέλεν έρχεται στο αποκορύφωμα της πολιτικής αντιπαράθεσης Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους, που έχει οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών – το federal shutdown- και ενώ η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο.

Με μακρά θητεία στη Νομισματική Επιτροπή και εκταταμένη έρευνα για τις νομισματικές πολιτικές στις επιστημονικές της περγαμηνές, η 67χρονη Τζάνετ Γέλεν ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και θεωρείται «περιστερά», δεδομένου ότι έχει αποκτήσει τη φήμη του στελέχους της FED που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανεργία και λιγότερο για τον πληθωρισμό.

«Με την απασχόληση τόσο κάτω από το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει και με τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο του 2%, πιστεύω ότι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας πρέπει να αποκτήσει κεντρική θέση στην άσκηση νομισματικής πολιτικής»,  είχε δηλώσει το Μάιο.

Η Γέλεν πιστεύει διαχρονικά ότι η FED πρέπει να ανέχεται ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό, εφόσον αυτό είναι το «κόστος» για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν έχει διαστάσει όμως να υποστηρίξει και αυξήσεις επιτοκίων, όταν αισθανόταν ότι η κατάσταση το απαιτούσε. Το 1996, μετά από επανειλημμένη αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τον τότε πρόεδρο της FED Αλαν Γκρίνσπαν, η ίδια και ένας συνάδελφος τον επισκέφθηκαν για να τον πείσουν ότι η κεντρική τράπεζα φλέρταρε με τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Η επόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και δίδαξε στο Μπέρκλεϊ για δέκα χρόνια, μέχρι που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την επέλεξε ως μία εκ των κυβερνητών της Fed και στη συνέχεια ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου επίσης επί Κλίντον. Αργότερα διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο και στο πόστο αυτό έχοντας από πρώτο χέρι άποψη για την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων διαπίστωσε τους κινδύνους της φούσκας της αγοράς κατοικίας νωρίτερα από ό, τι πολλοί από τους συναδέλφους της.

Η Γέλεν ανήκει στο χώρο των Δημοκρατικών και φυσικά απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ πιο χλιαρή είναι η αντιμετώπιση της από τους Ρεπουμπλικάνους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γερουσιαστής της Αλαμπάμα Ρίτσαρντ Σέλμπι εξέφρασε την ανησυχία του για την «τάση της να τυπώνει χρήματα».

Παρόλα αυτά αναμένεται να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 60 ψήφους στη Γερουσία και σε αυτή την περίπτωση θα αναδειχθεί στην πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Πηγή: reuters.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By