Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Μόσχα αναγνωρίζει την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

russia crimea

Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσία με σοβιετικού τύπου ποσοστό 97%.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως ο Βλ. Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».

Προηγήθηκε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και η υποβολή αιτήματος για την ένωση με τη Ρωσία μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (ποσοστό 96,77%) που ανακοινώθηκε από τις φιλορωσικές Αρχές.

Το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Κρεμλίνου, δύναται να είναι το πρώτο βήμα προς την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στη σκιά του δημοψηφίσματος που στήθηκε με διαδικασίες-εξπρές μετά τη ντε φάκτο κατάληψη της χερσονήσου από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

Έχοντας απορρίψει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα -που δεν έδινε καν την επιλογή του «nyet» στην απόσχιση- η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν συντονισμένα σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η κρίση.

By