Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία απαντά στη Δύση με… διαστημικές κυρώσεις

Αντεπίθεση από το Κρεμλίνο μετά από τις οικονομικές κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

B6E6BC46-35EB-40FD-8212-CCE534919B57_w640_r1_s_cx0_cy1_cw0

Η ρωσική κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανακοινώνοντας μέτρα σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στα σχέδια της Ουάσινγκτον να αρνηθεί να χορηγήσει άδειες εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θεωρεί πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ρωσικό στρατό.

«Ανησυχούμε πολύ για τη συνέχιση της ανάπτυξης σχεδίων υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν τόσο αναξιόπιστο εταίρο όπως οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων πολιτικοποιεί τα πάντα» είπε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ουάσινγκτον επιδίωκε ο ISS -πρόγραμμα αξίας 100 δισ. δολαρίων στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες- να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της καθορισμένης προθεσμίας.

Αν και η τρέχουσα προθεσμία απέχει ακόμη έξι χρόνια, η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε τέλος στη λεγόμενη «κούρσα του διαστήματος» δείχνει σε ποιο βαθμό έχουν επιδεινωθεί οι διμερείς σχέσεις αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, τον περασμένο Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να επιβάλλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και μεταξύ άλλων θα επανεξέταζαν τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ενδεχομένως θα προέβαιναν στην ανάκληση υφιστάμενων αδειών. 

Από την πλευρά της η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα ανταποδώσει ανάλογα. Ο Ρογκόζιν έκρινε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι «απρεπείς».

Τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ των κινητήρων MK-33 και RD-180, δήλωσε ο Ρογκόζιν.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παραδόσεις αυτών των κινητήρων, αλλά υπό μία προϋπόθεση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων», είπε.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συνεργάζονταν ευρύτατα σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος τα τελευταία χρόνια. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται 3 Ρώσοι κοσμοναύτες και 2 Αμερικανοί αστροναύτες.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ότι το ρωσικό τμήμα του ISS θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αμερικανική συνεργασία, κάτι όμως το οποίο «δεν ισχύει» αντιστρόφως.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By