Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης

Θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα

palestine680_230414

H νέα κυβέρνηση της Kεντροαριστεράς της Σουηδίας θα αναγνωρίσει το Kράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια που θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης το 2012, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κ. Λεφβέν στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να χαιρετίσουν την ενέργεια της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.

Καθώς η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., η απόφαση πιθανόν να οδηγήσει και άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το ζήτημα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με σκοπό την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης.

Σφοδρή αναμένεται να είναι η κριτική του Ισραήλ, όσο και των ΗΠΑ και της Ε.Ε., στη Σουηδία, καθώς οι δυνάμεις αυτές επιμένουν στην θέση ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Στους κόλπους της Ε.Ε. ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην ένωση των 28.

Εάν η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδιά της, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

By