Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η συζήτηση για το χρέος ανοίγει και το χρηματοδοτικό «κενό»

Μακράς διάρκειας και ιδιαίτερα περίπλοκες θα είναι οι διαπραγματεύσεις, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο

greece_eu620

Μακράς διάρκειας και ιδιαίτερα περίπλοκες θα είναι οι διαπραγματεύσεις, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η αποφυγή από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οποιασδήποτε δήλωσης που θα έδινε στίγμα για τις μελλοντικές αποφάσεις, αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει την κουβέντα πριν από τις Ευρωεκλογές.

Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα ήθελαν να προσθέσουν στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και τον παράγοντα Ελλάδα.

Ιδίως στο Βερολίνο, προτιμούν να επικεντρωθούν στα «θετικά» νέα που έρχονται από την Ελλάδα, μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή της χώρας στις αγορές και όχι σε μια ακόμα συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Αθήνα.

Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι εφόσον τα σενάρια που θα εξετάσει το EuroWorking Group καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, τότε η λύση θα είναι βάσει της Γερμανικής πρότασης. Δηλαδή, επιμήκυνση της λήξης των δανείων και παράλληλη μείωση των επιτοκίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως κατέστησε σαφές ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, «το κούρεμα είναι default (χρεωκοπία). Δεν συμφέρει την Ελλάδα σήμερα να μιλάμε για default όταν η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Είναι λάθος αυτές οι δηλώσεις περί κουρέματος. Default όταν βγαίνεις σε αγορές είναι αυτοκτονία. Είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια. Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το χρέος χωρίς να κάνεις default», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις είναι σαφής. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα είναι ικανοποιημένος με το να μειώσει η χώρα τις ετήσιες ανάγκες- χρεολύσια και τόκους μαζί- κατά περίπου το ήμισυ υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως από τα χρεολύσια θα επέλθει εξοικονόμηση. Από το 2022 και μετά γιατί μέχρι τότε δεν έχουμε ανάγκες».

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν ανησυχεί τόσο για τη λύση στην υπόθεση του χρέους, καθώς θεωρεί ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξει απόφαση για τη διαχείριση του. Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει και θα απασχολήσει την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του 2015 και μετά.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί σε αυτό το πεδίο. Σημείο αντιπαράθεσης θα είναι, μεταξύ άλλων, τα 11 δισ ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση δεν πήρε τη σαφή δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση του χρέους, τα καλά νέα ήρθαν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είπε για πρώτη φορά ότι τα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή δεν έχει διαθέσει το ΤΧΣ, η Ελλάδα θα έχει την ευελιξία να τα χρησιμοποιήσει αλλού εάν δεν τα πάρουν οι τράπεζες.

Ο κ. Ντράγκι δίνοντας προεκλογική ανάσα στην κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά είτε να επιστραφούν και να μειώσουν το δημόσιο χρέος, είτε να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ελπίδες στην Αθήνα ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, να αποφύγει τη σύναψη ενός ακόμα δανείου.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By