Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Συρία και οι βόμβες της Fed

Τα γεράκια της αμερικανικής τράπεζας ετοιμάζουν πόλεμο

Του Αντώνη Τάντουλου 

fed2Αν και αρκετοί πιστεύουν πως οι ΗΠΑ απλά εφαρμόζουν για μια ακόμη φορά την παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή που λέει πως όταν βρίσκεσαι σε οικονομικό αδιέξοδο τότε κάνεις έναν πόλεμο και ξεμπερδεύεις, εντούτοις αυτή τη φορά και σύμφωνα με απόψεις έγκυρων κύκλων τα δεδομένα δεν είναι καθόλου μα καθόλου τα ίδια με εκείνα του παρελθόντος.

Διότι πολύ απλά ο νομισματικός πόλεμος εκτός του ότι έχει ξεκινήσει προ πολλού διευρύνεται πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη και σίγουρα ένα χτύπημα στην Συρία από τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ  όσο πετυχημένο και αν είναι δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Ούτε φυσικά μπορεί να επηρεάσει τα ουσιαστικά τα οικονομικά γεγονότα, πλην ίσως των αναμενόμενων εξάρσεων στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να σηκώσει το κόκκινο τηλέφωνο για να δώσει την εντολή για τα απογειωθούν τα αεροπλάνα των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Συρίας, ένα άλλου είδους «γεράκι» ο πρόεδρος ο Μπέν Μπερνάνκι της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας προετοιμάζει τις αγορές για τον περιορισμό της ρευστότητας. Με άλλα λόγια η FED πρόκειται οσονούπω να σταματήσει το «κόψιμο» χρήματος.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη εντονότατο προβληματισμό τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, ειδικά των αναδυομένων αγορών γνωστών και ως BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Όπου η πτώση των νομισμάτων τους το τελευταίο διάστημα αποτελεί την πιο ενδεικτική εικόνα για την άποψη των επενδυτών ως προς τις προοπτικές των εν λόγω οικονομιών.

Αυτή την στιγμή οι Κεντρικές τράπεζες των BRICS, αλλά και των ανάλογου οικονομικού επιπέδου χωρών σαν της Τουρκίας εκτιμάται πως έχουν δαπανήσει το 12% των διαθεσίμων τους για να στηρίξουν τις ισοτιμίες τους, ποσοστό που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνο.

Παράλληλα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχουν αποχωρήσει από τις αναδυόμενες αγορές από τα 4,2 δις. δολάρια που ήταν ως τώρα τοποθετημένα σε αυτές, με τους «σοφιστικέ» διαχειριστές να επιμένουν πως το «παιχνίδι» είναι μεγάλο και ο νικητής έτσι τουλάχιστον όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μάλλον θα είναι το δολάριο.

Πράγμα που σημαίνει επιπλέον προβλήματα για το δικό μας νόμισμα το ευρώ που εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα φαύλο κύκλο που μπορεί για την ώρα να μην ανησυχεί τον Ευρωπαϊκό Βορρά, εντείνει όμως συνεχώς την ύφεση στον Νότο. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By