Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Η Σύνοδος των G-20 για τη Συρία

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G-20 στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

obama putinΕπίσημο θέμα στην ατζέντα η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, όμως αυτό που κυρίως θα συζητηθεί, είναι η κρίση στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,  ο οποίος είναι σύμμαχος της Συρίας και δήλωνε αντίθετος στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, αν και χθες άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο εφόσον υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ, θα υποδεχτεί τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας. «Ο Πούτιν δε θέλει μία δεύτερη Λιβύη», εκτιμούσαν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης στο Spiegel.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται μία ημέρα μετά το «πράσινο φως» της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας στο σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για μια περιορισμένης έκτασης και διάρκειας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Εκκρεμεί ωστόσο η ψηφοφορία στη Γερουσία και ο Ομπάμα ελπίζει στην εύρεση πρόθυμων συμμάχων στη Σύνοδο για να υποστηρίξει τη θέση του καλύτερα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Πούτιν αντίθετα εκτιμά ότι η Σύνοδος είναι μία ευκαιρία να απομονωθούν διπλωματικά οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας μία «διεθνή διαιτησία»για το θέμα. Οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσία δεν βρίσκονται εν τω μεταξύ στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά την προσφορά καταφυγίου στον καταζητούμενο από τη Ουάσινγκτον για κατασκοπεία Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε αργά την Τετάρτη, ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε πως είναι σαφές ότι τα στρατεύματα που είναι πιστά στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ- Άσαντ, έκαναν χρήση δηλητηριωδών χημικών αερίων κατά αμάχων. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Γερμανία, όπου οι εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα μήνα, είναι κατά της εμπλοκής με οποιοδήποτε τρόπο σε στρατιωτική επέμβαση.

Η τοποθεσία της Συνόδου έξω από την Αγία Πετρούπολη, επιλέχτηκε σύμφωνα με τους όρους της ύψιστης ασφάλειας των 20 ηγετών, που θα είναι προφανώς απομονωμένοι από το ευρύ κοινό και τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση.  Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.

Η συνάντηση είναι η πρώτη που θα έχουν οι G-20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και η οποία πιθανώς δεν θα διακατέχεται, από την αναγκαιότητα της επείγουσας λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης.  Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, spiegel.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By