Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η τελευταία παρτίδα των τραπεζιτών στο ραντεβού με την τρόικα

Η πλευρά των τραπεζιτών επικαλείται τον κίνδυνο μαζικής «κρατικοποίησης» των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Την ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει την τρόικα ώστε να τροποποιηθούν ορισμένοι από τους δυσμενείς όρους της ανακεφαλαιοποίησης θα επιχειρήσει η πλευρά των τραπεζιτών.

Το κρίσιμο ραντεβού της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τους επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, με την πλευρά των τραπεζιτών να επικαλείται τον κίνδυνο μαζικής «κρατικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη που θα μεταφράζονταν ως ιδιαίτερα αρνητική για τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές.

Στην επιχειρηματολογία της η πλευρά των τραπεζών αναφέρει ότι σε ενδεχόμενο κρατικοποίησης θα παγιώνονταν μια βαριά γραφειοκρατία και θα αφαιρούσε κάθε κίνητρο από τις διοικήσεις να αντιμετωπίσουν ενεργά το ζήτημα των προβληματικών δανείων, αλλά και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης προς τις αξιόχρεες επιχειρήσεις

Ωστόσο, η δραστική αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι μάλλον απίθανη. Οπως αναγνωρίζουν στελέχη τραπεζών, η αρνητική στάση των τεχνικών κλιμακίων περιορίζει δραστικά την αισιοδοξία, καθώς κατά κανόνα τα κλιμάκια μεταφέρουν το κλίμα και τις διαθέσεις της ηγεσίας της τρόικας. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί μια μικρή παράταση στο χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, χρονοδιάγραμμα που επιβεβαιώθηκε τόσο από ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών την Δευτέρα, όσο και από επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύγκλιση γενικών συνελεύσεων για την αύξηση κεφαλαίου, διαδικασία που απαιτεί αρκετές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί ως εξής: Εθνική 9.756 εκατ. ευρώ, Eurobank 5.839 εκατ. ευρώ, Alpha Bank 4.571 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί 7.335 εκατ. ευρώ.

By