Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία και η Αλβανία στο στόχαστρο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

Η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976, ενώ και η Αλβανία βρισκόταν στον κατάλογο των «κρατών-κλειδιά» που παρακολουθούνταν από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών

germaniki bnd kataskopeia

Εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε την Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, προκαλώντας ακόμη ένα ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Focus, η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και πως η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο αυτό.

Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από μία κυβερνητική ομάδα εργασίας. Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, κυρίως του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο είχε κατατάξει την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης σε ένα κυβερνητικό έγγραφο από το 2009 και κατασκόπευε την Τουρκία επί σειρά ετών.

Der Spiegel: Η Γερμανία παρακολουθούσε και την Αλβανία

Σε ένα άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά του περιοδικού Der Spiegel, αναφέρεται πως οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν και την Αλβανία εδώ και αρκετά χρόνια.

Το περιοδικό αναφέρει πως η Αλβανία βρισκόταν στον κατάλογο των «κρατών-κλειδιά» που παρακολουθούνταν από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ακόμη και πριν από την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2009.

Το Der Spiegel υποστηρίζει ότι αντλεί τις πληροφορίες του από έγγραφα που δόθηκαν στη CIA από έναν κατάσκοπο που προερχόταν από τις τάξεις της BND.

By