Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η τρέλα πάει στα βουνά

Ανήλιο, το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα.

xiono4Δεν είναι όλα μαύρα στο επιχειρείν. Αν μάλιστα ως βασικά συστατικά υπάρχουν, λίγη «τρέλα», επιχειρηματικό δαιμόνιο, ένα μοναδικό αλπικό τοπίο και πολύ μεράκι για δουλειά από νέους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια η επιτυχία είναι μονόδρομος.

Στο Ανήλιο, ένα μαγευτικό χωριό πάνω στην Πίνδο, απέναντι από το Μέτσοβο, εδώ και χρόνια σκούριαζαν οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που με πολύ κόπο είχαν κατασκευαστεί πριν χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των τοπικών αρχών, κανένας επενδυτής δεν τολμούσε επί 14 χρόνια να ανοίξει άλλο ένα χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα.

Μέχρι που μια ομάδα νέων ανθρώπων, με επικεφαλής τον Φώτη Σαράφη από τη Φλώρινα, κέρδισε τον διαγωνισμό κι επένδυσε στο εγκαταλελειμμένο μέχρι τότε σαλέ.

Το αποτέλεσμα ήταν από το Δεκέμβριο του 2012, να λειτουργεί το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας σε υψόμετρο 1850 μέτρων. Το χιονοδρομικό, που βρίσκεται μάλιστα σε κομβικό σημείο, δίπλα στην Εγνατία οδό, 50 μόλις χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε από την πρώτη στιγμή να προσελκύσει επισκέπτες από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και να αναδειχτεί σε hot spot της περιοχής, αλλά και αναζωογονητική ανάσα για το τουριστικό Μέτσοβο.

Το Anilio Ski resort, διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.

Ακόμη, δίπλα στις πίστες και το πάρκινγκ υπάρχει ένα καταπληκτικό πετρόχτιστο σαλέ, σε δυο επίπεδα, με δυο τζάκια και απεριόριστη θέα στις πίστες, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Εκεί οι επισκέπτες, μπορούν να απολαύσουν καφέδες και ροφήματα, ελαφρά σνακ και πίτες, αλλά και τοπικό τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ συχνά πυκνά οι επισκέψεις στο χιονοδρομικό συνοδεύονται και από ζωντανή μουσική.

Το χιονοδρομικό του Ανήλιο δίνει ώθηση σε όλο τον τοπικό τουρισμό, όπως προέκυψε και από την αυξημένη πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στην περίοδο των γιορτών, αλλά και ενόψει των τριημέρων της Αποκριάς και της 25ης Μαρτίου. Άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία για κάθε γούστο και τσέπη. Από boutique hotels με σπα μέχρι φθηνά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Άλλωστε μόλις 7 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό βρίσκεται το γραφικό χωριό του Ανήλιου, με περίπου 1.000 κατοίκους. Πρόκειται για ένα ορεινό βλαχόφωνο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, ενώ ακριβώς δίπλα ο παραδοσιακός οικισμός του Μετσόβου. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια.

Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιόλογων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, το αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα και το οινοποιείο Αβέρωφ.

 

[custom_gallery id=»8938″]

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση στο Ανήλιο είναι πολύ εύκολη και γίνεται με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω της Εγνατίας Οδού. Ακόμη και με δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο δρόμος είναι καθαρός, καθώς αποχιονίζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Το χιονοδρομικό μας κέντρο βρίσκεται στο σταυροδρόμι Μακεδονίας και Ηπείρου, κάνοντας ιδανικό προορισμό για μικρές αποδράσεις από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Άρτα, την Ηγουμενίτσα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Μέτσοβο: 6 χλμ

Ιωάννινα :50 χλμ.

Τρίκαλα : 80 χλμ.

Θεσσαλονίκη: 215 χλμ.

Αθήνα : 414 χλμ.

Συντεταγμένες για GPS: 39°44’55″N   21°13’50″E

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

www.anilio-ski.gr

info@anilio-ski.gr

Τηλέφωνο: 6980760850 (WhatsUP)

 

 

By