Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η τρίτη φετινή γιγαντομαχία των δύο αιωνίων

Οι δύο μονομάχοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα ματς που δεν κρίνει κανέναν τίτλο

BASKET LEAGUE / ÐËÅÉ ÏÖ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÏÓÖÐ / PLAY OFF / FINAL / PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOSΤο τρίτο από τα πολλά ακόμη (μίνιμουμ πέντε με αυτά στο Top 16, μάξιμουμ έντεκα στο σύνολο, αν φτάσουν σε πέντε ματς στους τελικούς και συναντηθούν στο Final Four) ντέρμπι «αιωνίων» πραγματοποιείται σήμερα στο ΟΑΚΑ (19:30, Δημόσια Τηλεόραση). Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μονομαχούν σε ένα ματς που δεν κρίνει κανέναν τίτλο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: οι δύο ομάδες έχουν από μία ήττα στο πρωτάθλημα, αλλά λόγω του -2 με το οποίο ξεκίνησαν τη σεζόν οι «ερυθρόλευκοι», οι «πράσινοι» είναι πρωτοπόροι. α) Σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων, η διαφορά θα αυξηθεί στους τρεις βαθμούς και αντιλαμβάνεται κανείς πως θα χρειαστεί να κάνουν δύο ήττες στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου για να χάσουν το αβαντάζ έδρας ως το τέλος των play offs. Αν, δε, υπερκαλύψουν και τη διαφορά του πρώτου γύρου (55-45 στο ΣΕΦ), τότε θα πρέπει να κάνουν τρεις ήττες και οι Πειραιώτες να μείνουν αήττητοι στα εναπομείναντα ματς για να τους πάρουν την έδρα. β) Αν, ωστόσο, ο Ολυμπιακός είναι σήμερα νικητής, η διαφορά των δύο ομάδων θα μειωθεί στον ένα πόντο και οι Πειραιώτες θα ελπίζουν σε μία ήττα του Παναθηναϊκού για να ισοβαθμήσουν και να έχουν το πάνω χέρι. Και οι «πράσινοι» έχουν αρκετά… ζόρικο πρόγραμμα στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος, καθώς μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και ΚΑΟΔ.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Χριστοδούλου, Σχινάς και Αναστόπουλος. Οι δύο τελευταίοι είχαν «σφυρίξει» μαζί με τον Τανατζή στον ημιτελικό του Κυπέλλου.

Πάνοπλοι και αποφασισμένοι

Ο Παναθηναϊκός φτάνει στο ντέρμπι με την ψυχολογία στα ύψη και θέλει να συνεχίσει το σερί καλών εμφανίσεων και μεγάλων νικών που άρχισε στις 23 Δεκεμβρίου και τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους έναν αγωνιστικό Γολγοθά, που ξεκινά απόψε, συνεχίζεται την Πέμπτη στην Πόλη με τη «Φενέρ» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ολοκληρώνεται την επόμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με ενδιάμεση στάση μόνο το ματς με τον Πανελευσινιακό για την Α1. Ο Αργύρης Πεδουλάκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και χθες η ομάδα του αποσύρθηκε σε ξενοδοχείο για να μείνει προσηλωμένη στο στόχο.

Το ΟΑΚΑ αναμένεται να είναι κατάμεστο από 17.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα του «τριφυλλιού». Από τη διοίκηση της ΚΑΕ έχουν γίνει συνεχείς συστάσεις για κόσμια συμπεριφορά, προκειμένου να μην υπάρξει νέα τιμωρία έδρας.

Για πολλούς λόγους

Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς λόγους να ψάχνει τη νίκη στο ΟΑΚΑ. Πέρα από τους προφανείς, τη χρειάζεται και για ψυχολογικούς. Αφενός μεν για να «γυρίσει» το κλίμα μετά τον κύκλο ανεπιτυχών αποτελεσμάτων που άρχισε από την ήττα του στον ημιτελικό του Κυπέλλου κι αφετέρου για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως ακόμη κι αν δεν έχει το πλεονέκτημα έδρας στα play offs μπορεί να αλώσει το «άντρο» του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν υπολογίζει και πάλι στη βοήθεια των Λο και Πέτγουεϊ (αν και ο τελευταίος αναμένεται ως το τέλος του μήνα να επιστρέψει), αλλά διαθέσιμος θα είναι για πρώτη φορά ο Τζαμάριο Μουν, που θα κάνει ντεμπούτο, ενώ ετοιμοπόλεμος είναι και ο Δημήτρης Αγραβάνης που ξεπέρασε το δερματικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Η παράδοση

Το αποψινό ματς είναι το 107ο στην ιστορία των δύο ομάδων στην Α1 (από τη σεζόν 1992/93) και ο Παναθηναϊκός μετρά 45 νίκες στα 52 ματς που έχει δώσει ως γηπεδούχος. Πάντως στην κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός έχει επικρατήσει στις δύο από τις τρεις τελευταίες επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ (61-65 το 2010/11 και 60-64 το 2012/13). Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις, οι δύο μεγάλοι μονομάχοι έχουν συναντηθεί 200 φορές με τους «πράσινους» να μετρούν 114 νίκες και τους «ερυθρόλευκους» 86. Το… σκορ με γηπεδούχο το «τριφύλλι» είναι 67-20 και με τους Πειραιώτες 58-33, ενώ σε ουδέτερο γήπεδο 14-8 για τους «πράσινους».

Πηγή: www.sport-fm.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By