Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η τρόικα δέχεται την συγχώνευση, αρνείται να δώσει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση

Αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά – Ενημερωτική συνάντηση δανειστών επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ethniki-trapezaΣυνεχίζεται το ιδιότυπο «μπραντεφερ» τρόικας και κυβέρνησης για την τύχη της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες η ασιοδοξία επέστρεψε στην ελληνική πλευρά, καθώς τόσο στην πρωινή παρουσίαση της διοίκησης της Εθνικής όσο και στην μετέπειτα σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, διεφάνη σύγκλιση των δύο πλευρών. Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκαν όλη την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για την νομική διαδικασία της συγχώνευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εμμένουν στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αυξήσεως κεφαλαίου. Εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της Εθνικής θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank. Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα.
Για την αλλαγή στάσης των δανειστών, σε σχέση με όσα διαρρέονταν μετά την χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, είχε προιδεάσει με μια δήλωση – παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδους «βέτο» στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.
Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.
Στο πλαίσιο των επαφών τους για το θέμα της συγχώνευσης οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και την διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για το σύνολο της νομοτεχνικής διαδικασίας που πρόκειται να ακολουθηθεί καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Η επιτροπή επισήμανε στην τρόικα ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και δεν συνίσταται η ανατροπή της.
 
By