Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η τρόικα κάνει μούτρα – Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι δεν θα ληφθούν – Δεν έχει ενημερωθεί το ΥΠΟΙΚ για την ξαφνική αναβολή άφιξης των δανειστών – Τι λένε πηγές από την κυβέρνηση και τραπεζικοί κύκλοι 

Greece

Της Ελένης Στεργίου

Πιέσεις δέχεται το οικονομικό επιτελείο  τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Κύρια σημεία τριβής είναι το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, να γίνουν τα προαπαιτούμενα για να δοθεί δόση, αλλά και η μονιμοποίηση και θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων και όλα αυτά να προκύπτουν προτού κατατεθεί η νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι διεθνείς δανειστές παγώνουν την επιστροφή τους στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος που η τρόικα κρατά….μούτρα και αναβάλλει την άφιξή της στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι επειδή δεν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές με την Ελλάδα για το πώς να κλείσει η τρύπα των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο ThePaper ότι δεν έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση για αναβολή και ως εκ τούτου  η τρόικα αναμένεται να έρθει κανονικά στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει προγραμματιστεί . «Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας πως η επιστροφή προσωρινά παγώνει. «Οι Έλληνες λένε «κάναμε αρκετά», ενώ η τρόικα τονίζει πως απαιτούνται νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η τρόικα δεν πηγαίνει, γιατί κάνεις στην Ελλάδα δεν την θέλει», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων υπάρχει έντονος προβληματισμός από τους βουλευτές της κυβέρνησης και πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν, καθώς δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν, με αποτέλεσμα την πολιτική αστάθεια. Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν στο ThePaper ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο, αυτό ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας αφού το δημοσιονομικό κενό υπάρχει!

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό κενό ήταν στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν με πόρους από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Παρόλα αυτά,  η ελληνική πλευρά αύξησε τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό κενό στα 600 με 800 εκατ. ευρώ, καθώς πρόσθεσε προσθέτοντας δηλαδή την εξοικονόμηση ύψους 300 εκατ. ευρώ από πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου προεβλεπόταν αλλά δεν εφαρμόσθηκε.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ποσό αυτό ανέβηκε και άλλο στο 1 δισ. ευρώ!

Τα πρόσθετα μέτρα

Εν τω μεταξύ, στην τριμηνιαία έκθεση του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, τονίζει ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να αποφύγει νέα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές των μισθών και συντάξεων. Όμως, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (πρωτογενή πλεονάσματα), εξετάζονται «στοχευμένες παρεμβάσεις». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξης:

  • η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κάτι που θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, «τον οποίο δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα νοικοκυριά». Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται στην έκθεση «η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και 2012 ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών, άρα σε έξαρση της φοροδιαφυγής»

Το Γραφείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το κενό με εξοικονόμηση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία Όμως, οπως αναφέρεται στην έκθεση: «προϋποθέσεις για την επίτευξη της ισορροπίας του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων είναι η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές καθώς και η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Όμως και οι δύο προϋποθέσεις δεν ικανοποιούνται το εννεάμηνο του 2013».
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το πρόγραμμα κινητικότητας όπου υπάρχει η δέσμευση για συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 και 4.000 εντός του 2013.
Στην έκθεση υπάρχουν και άλλες αιχμές προς τον υπουργό οικονομικών. Μεταξύ αυτών και οι εξής :

  • οι μειωμένες επιστροφές φόρων τους εννιά πρώτους μήνες του έτους μόνο προσωρινά αποτελέσματα μπορεί να έχουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς αυξάνουν το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους υπόλοιπους μήνες.
  • η ανάκαμψη θα είναι ολοένα και δυσκολότερη όσο παραμένει το υψηλό το δημόσιο χρέος
  • Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με μέτρα όπως η μετακύλιση της λήξης ομολόγων

Σύμφωνα με το Γραφείο προϋπολογισμού η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μπορεί να γίνει με μεταφορά στον ESM των χρεών που οφείλονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (τουλάχιστον 30 δισ. ευρω) και την αξιοποίηση προτάσεων για ευρωομόλογα που ήδη διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβληματισμός των τραπεζών

Από την πλευρά τους τραπεζικοί κύκλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα κουκιά που δεν βγαίνουν…αλλά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η τρόικα θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις της, καθώς γνωρίζει ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα αν επιβληθούν νέα οριζόντια μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μεγάλο ποσό του κενού που έχει δημιουργηθεί είναι συσσωρευτικά, καθώς δεν έγιναν μέτρα εξυγίανσης του δημόσιου τομέα όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα οι στόχοι να μην μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την επιβολή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα. Εξάλλου, η χαλάρωση που επέδειξε η τρόικα στο θέμα των στόχων των αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν μεγάλη σημασία, καθώς τα έσοδα από την πώληση κρατικής περιουσίας χρηματοδοτεί το χρέος και δεν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος.

Όπως τονίζει η Eurobank Research σε ανάλυσή της, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014 αλλά και να υιοθετηθεί σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και δαπάνες ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει:

α) τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ,

β) την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2014 συμπεριλαμβανομένων των λύσεων για το πρόβλημα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού του 2014,

γ) την κατάρτιση του ΜΠΔΣ 2014-17 και την ταυτοποίηση των μέτρων για το 2015-16 αν τελικά κριθούν απαραίτητα και

δ) να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη του επίσημου διαλόγου για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

«Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων. Από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι σήμερα άλλωστε κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τρόικα. Δεν αποκλείουμε όμως στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014» αναφέρει η Eurobank.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί σύντομα και ο διάλογος για τον νέο φόρο στα ακίνητα έχοντας πάντα ως βασικούς άξονες τόσο την συγκέντρωση των απαραίτητων φορολογικών εσόδων όσο και την δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By