Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η τύχη ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Η αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα είναι το αντικείμενο ειδικών διαδοχικών συσκέψεων σήμερα Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών.

ipourgeio-oikonomikwnΗ εξυγίανση των τριών εταιρειών αποτελεί ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα , που έχει ορίσει η τρόικα, για τη δόση του Σεπτεμβρίου, μαζί με τη διαθεσιμότητα, το νέο κώδικα δικηγόρων και τις οφειλές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και καθώς οι προθεσμίες πιέζουν, η κυβέρνηση αναζητεί αποτελεσματική φόρμουλα.

Μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει ειδικότερα να έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των οργανικών θέσεων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιρειών αντί για λουκέτο και ελπίζει ότι οι θέσεις που θα «κοπούν» και θα αφορούν κυρίως διοικητικό προσωπικό, θα συμπεριληφθούν από την τρόικα στο στόχο των 4.000 απολύσεων για το 2013. Στόχος είναι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν το 2014 ή να πωληθούν επιμέρους στοιχεία του ενεργητικού τους. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση είχε αναθέσει σε ανεξάρτητους συμβούλους το σχέδιο εξυγίανσης των τριών εταιρειών, οι οποίοι παρουσίασαν τα συμπεράσματα τους σε συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες.

Υπάρχουν όμως πολλά ανοικτά θέματα. Οι 850 εργαζόμενοι της ΕΑΣ έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, ενώ τα χρέη της εταιρείας υπολογίζονται σε 800 εκ. ευρώ και οι κρατικές επιχορηγήσεις την περίοδο 2004-2012 φέρεται να έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. Η ΕΑΣ θεωρείται από τα «φιλέτα» του δημοσίου, καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία.

Η ΕΛΒΟ έχει ήδη μειώσει το προσωπικό της από 1.200 σε  363 εργαζόμενους και οι ζημίες της υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ το «αγκάθι» είναι η έρευνα που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 130 εκ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By