Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η φτώχεια στο «κατώφλι» της Αυστραλίας

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας

australia

H φτώχεια χτυπά ηχηρά και την πόρτα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες και αδιαφιλονίκητα στοιχεία.

Ένας στους πέντε Αυστραλούς δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει απολύτως τίποτε μετά την πληρωμή των απαραίτητων προς το ζην, ενώ τα τρία τέταρτα εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αναγκάζονται να καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους, προκειμένου να καλύψουν έκτακτα έξοδα.

Σύμφωνα με την έρευνα δύο στους πέντε ό,τι λίγα εξοικονομήσουν τα τοποθετούν στην πιστωτική τους κάρτα, ενώ ένας στους έξι Αυστραλούς για να επιβιώσει, βάζει ενέχυρα τα υπάρχοντά του, με τις πιο απρόοπτες δαπάνες να είναι ιατρικής φύσης, ακολουθούν δε οι επιδιορθώσεις του αυτοκινήτου ή άμεσες ανάγκες του σπιτιού.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε από την Εθνική Τράπεζα Αυστραλίας, η οποία σε συνεργασία με τον οργανισμό Good Shepherd Microfinance, θα ανοίξουν τις πόρτες δανειοδότησης σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τους αισχροκερδείς «καρχαρίες», οι οποίοι δανείζουν, χρεώνοντας υπέρογκους τόκους που φθάνουν και μέχρι το 160%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους 20 νέους ηλικίας 18-24 χρόνων, ομολόγησαν ότι καταφεύγουν στον τρόπο αυτόν δανεισμού όταν βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Το ποσοστό σε εκείνους που είναι άνω των 50, είναι ένας στους 200.

Εντοπίστηκε, επίσης, ότι οι ασθένειες και το διαζύγιο είναι οι πιο συνήθεις λόγοι οικονομικού αδιεξόδου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Good Shepherd Microfinance, Adam Mooney. Ας μη φανταστεί, εντούτοις, κανείς ότι η συνεργασία των δύο φορέων για διευκόλυνση εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επιβίωσης, αναφέρεται σε σοβαρά ποσά ή είναι άνευ όρων.

Εν τω μεταξύ, με την αλματώδη αύξηση του αριθμού των υπερηλίκων αναμένεται να επιδεινωθεί και το πρόβλημα εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η Κάθριν Μπράουν, διευθύνουσα σύμβουλος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του δήμου Μελβούρνης, δηλώνει ότι ο οργανισμός της έχει εξετάσει διεξοδικά το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και των αστέγων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013, ξεκίνησε μία έρευνα με κεντρικό θέμα το πρόβλημα της φτώχειας που αντιμετωπίζουν πολλοί Αυστραλοί, με έμφαση στις ηλικιωμένες γυναίκες.

Η εν λόγω έρευνα συμπεριλάμβανε οκτώ κατηγορίες οικογενειών, όπως νέα ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, νέους ανύπαντρους άντρες, νέες ανύπαντρες γυναίκες, ηλικιωμένα ζευγάρια, ηλικιωμένους μόνους άντρες και μόνες γυναίκες, εντοπίζοντας πόσο διάστημα αυτές οι συγκεκριμένες ομάδες ζούσαν στη φτώχεια.

Αποκαλύπτεται ότι το 82% αφορούσε ηλικιωμένους, με τις γυναίκες, ηλικίας άνω των 65, να καλύπτουν το 36%, οι δε άντρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας το 29,5%.

Αυτό μεταφράζεται σε 533.000 γυναίκες που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, γεγονός το οποίο η επικεφαλής του ιδρύματος χαρακτηρίζει «ανησυχητικό».

By