Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η χαμένη γενιά της Ευρώπης…

Σύμφωνα με τη Eurostat, πλέον το ποσοστό νέων ανέργων ανήλθε στο 23.5%. Στη δε χώρα μας, αυτό έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, φθάνοντας στο 64%

Γράφει η Ρένα Δούρου*

ΔούρουΜια χαμένη γενιά.

Η διαπίστωση τείνει να γίνει κοινός τόπος και αφορά τους νέους της Ευρώπης, που πλήττονται από την ανεργία, χωρίς αυτό να συγκινεί ιδιαίτερα τις ηγετικές ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία δείχνει ένα πραγματικά γερασμένο πρόσωπο, το χειρότερο, σε αυτούς που αντικειμενικά αποτελούν το μέλλον της.

Να ήταν άραγε τυχαίο; Η Κομισιόν επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα τους συγκλονιστικούς αριθμούς ακριβώς την ημέρα της συνόδου κορυφής που είχε ως αντικείμενο την ενεργειακή πολιτική και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στα λόγια βέβαια.

Όπως άλλωστε στα λόγια έχουν αρχίσει, εσχάτως, οι ηγετικοί κύκλοι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως, π.χ., ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα που ζήτησε ο αγώνας κατά της ανεργίας να γίνει «έμμονος ιδέα» της Ευρώπης.

Παράλληλα γίνονται γνωστές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εργοδότες στη νότια Ευρώπη να προσλάβουν νέους.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς προκατειλημμένος απέναντι σε αυτές τις εξαγγελίες και τις «πρωτοβουλίες», για να αντιληφθεί δύο πράγματα: πρώτον, ότι πρόκειται για αόριστες τοποθετήσεις και δεύτερον, ότι πάσχουν σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότησή τους.

Για παράδειγμα, το… Βερολίνο καμώνεται ότι «κάνει πράγματα» κατά της ανεργίας, ειδικά των νέων, ξοδεύοντας όμως όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα (πλησιάζουν και εκλογές, γαρ).

Προτείνει λοιπόν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο 6 δις ευρώ από το πρόγραμμα της βοήθειας της ΕΕ προς τους νέους, να μοιραστεί στις επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Με έναν μαγικό τρόπο, που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι υπέρμαχοι του προγράμματος, τα 6 δις θα «αυγατάνουν», θα γίνουν 60 δις που θα καταλήξουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νότου!

Οι ίδιοι υπεύθυνοι της ΕΤΕ μιλούν ρεαλιστικά για 20 με 30 δις «τα επόμενα χρόνια».

Τέτοιου είδους «προτάσεις» θα προκαλούσαν γέλιο αν δεν διακυβεύονταν οι ζωές εκατομμυρίων νέων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, πλέον το ποσοστό νέων ανέργων ανήλθε στο 23.5%.

Στη δε χώρα μας, αυτό έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, φθάνοντας στο 64% ενώ, πανευρωπαϊκά, στις 10 πρώτες περιφέρειες με υψηλή ανεργία των νέων, η Ελλάδα καταλαμβάνει τις… 5 θέσεις:

Δυτική Μακεδονία (στην πρώτη μάλιστα θέση με το ιλιγγιώδες 72.5%), Πελοπόννησος (στην 6η, με 61.4%), Ήπειρος (8η με 60.5%), Κεντρική Μακεδονία (9η με 60.4%), και η Στερεά Ελλάδα (10η με 59.1%).

Εξίσου δραματική, να και σε λίγο μικρότερα ποσοστά, είναι η κατάσταση και σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία.

[pullquote style=»border-left»]Με ή χωρίς μνημόνιο, αλλά με κεντρική πολιτική επιλογή την λιτότητα, οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου φλέγονται χωρίς οι… πυροσβέστες να ενδιαφέρονται να σβήσουν την πυρκαγιά.

Οι αποφάσεις παραπέμπονται από τη μια σύνοδο στην άλλη, χωρίς αποτέλεσμα.

Πίσω από αυτή την κατάσταση μία εμμονή: αυτή του Βερολίνου για καταπολέμηση της ανεργίας χωρίς… χρήματα.[/pullquote]

Ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι κανείς κάτοχος Διδακτορικού Οικονομικών Επιστημών, για να γνωρίζει ότι ένα είναι το μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας: η ανάπτυξη.

Η οποία συνεπάγεται επενδύσεις, ρευστότητα και γενικά μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, λόγου χάρη σαν αυτή που εφαρμόζει σήμερα, με αποτελέσματα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίνζε Άμπε στην Ιαπωνία: η οικονομία αναθερμαίνεται καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0.9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αντιθέτως η ΕΕ βρίσκεται σε ύφεση, γνωρίζοντας τη χρονικά μακρύτερη περίοδο συρρίκνωσής της (-0.2% ως τον Μάρτιο)…

Κατά τα άλλα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαβουλεύονται για δήθεν μέτρα κατά της ανεργίας μαζί με τους υψηλόβαθμους ευρωπαίους γραφειοκράτες, σε τακτικές κι έκτακτες συνόδους ενώ ταχύτατα προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές που σκοτώνουν την ανάπτυξη και κάθε ελπίδα απασχόλησης.

Και μετά θα αναρωτιούνται για το υψηλό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές και την απαξίωση των ευρωθεσμών…

Ρένα Δούρου είναι βουλευτής Β” Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By