Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Apple λύνει τον γρίφο του δολοφόνου Πιστόριους

Τι ψάχνουν στον κωδικό του iPhone

Oskar-Pistorious-570«Το ID της Apple ή ο κωδικός πρόσβασης σας είναι λανθασμένα!». Αυτές είναι οι λέξεις που ακούν εδώ και σχεδόν εννέα μήνες οι ντετέκτιβ που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας του Oscar Pistorius.

Υπομονετικά και περισματικά ψάχνουν για πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και κάθε άλλη επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και της γυναίκας που πυροβόλησε και σκότωσε, της Reeva Steenkamp. Με αγωνία αναζητούν ψηφιακά αποτυπώματα με την ελπίδα να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία αλλά φαίνεται ότι ο Πιστόριους έχει διαγράψει τα πάντα  από το iPhone του.

Ο Brian Webber , ένας δικηγόρος από την νομική ομάδα του Πιστόριους επιμένει ότι έδωσαν στους ερευνητές τον σωστό κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό iTunes της Apple.

«Δούλεψε τον Ιούνιο του περασμένου έτους και λειτουργεί και τώρα.Έχουμε συνεργαστεί πλήρως με την αστυνομία» είπε ο δικηγόρος.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά οι εμπειρογνώμονες της αστυνομίας της χώρας έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό iTunes του Πιστόριους.

Την ίδια ώρα όπως κάθε χρήστης iPhone της Apple γνωρίζει συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες έχουν ως αποτέλεσμα τελικαά να απενεργοποιηθεί το τηλέφωνο για λόγους ασφαλείας .

Εμπειρογνώμονες της Apple λένε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για ένα κωδικό που δείχνει ότι είναι λάθος : είτε ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου άλλαξε εξ αποστάσεως τον κωδικό πρόσβασης ή ο ιδιοκτήτης άνοιξε ένα νέο λογαριασμό, κι έτσι ο νέος κωδικός πρόσβασης δεν θα αντιστοιχεί με το Apple ID στο τηλέφωνο.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τώρα κατά πόσον έγινε αλλαγή του κωδικού ή συστάθηκε ένας νέος λογαριασμός.

Η αστυνομία ετοιμάζεται να ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να αναθέσει στην Apple να αποκαλύψει τον κωδικό του iPhone του Πιστόριους. Η αστυνομία έχει τα σχετικά έγγραφα από τα δικαστήρια στο σπίτι και μέσω της πρεσβείας της Νότιας Αφρικής στις ΗΠΑ, ζήτησε βοήθεια στις έρευνες της από το FBI.

By