Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η AstraZeneca είπε όχι στα 106 δισ. δολάρια της Pfizer

Σενάρια για νέα, ακόμα υψηλότερη προσφορά της Pfizer μετά από το σημερινό «άκυρο»

Pfizer-AstraZeneca-659x380

Το διοικητικό συμβούλιο της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca απέρριψε την Παρασκευή την πρόταση ύψους 106 δισ. δολαρίων (65 δισ. στερλίνες) για την εξαγορά της που υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία Pfizer, με την οποία θα δημιουργείτο η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο.

Το δ.σ. της AstraZeneca ανακοίνωσε ότι «δεν δίστασε» να απορρίψει τις προτάσεις, οι οποίες, όπως θεωρεί, «υποεκτιμούν σημαντικά την αξία» της εταιρείας και δεν αποτελούν επαρκή βάση για μία συμφωνία με την Pfizer.

Ο αμερικανικός όμιλος θα προτιμούσε τη συναίνεση της AstraZeneca για την εξαγορά της, καθώς οι εχθρικές εξαγορές συνήθως απαιτούν περισσότερο χρόνο και υψηλότερο τελικό τίμημα και ενέχουν περισσότερους κινδύνους, επειδή η επιχείρηση που κάνει την προσφορά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που είναι στόχος εξαγοράς, για να την αξιολογήσει.

Ορισμένοι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Pfizer θα αυξήσει και πάλι την προσφορά της, μεταξύ άλλων επειδή θέλει να υπάρχει η συμφωνία πριν από ενδεχόμενη αλλαγή των αμερικανικών φορολογικών κανόνων, η οποία θα μπορούσε να την εμποδίσει να μεταφέρει τη φορολογική της βάση στη Βρετανία.

By