Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Blackrock ξεγυμνώνει τις ελληνικές τράπεζες

Αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση – Δείχνει τις ζημιές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της εταιρείας Black Rock, με αντικείμενο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα μαρτυρήσει πόσα είναι τα τα «κόκκινα» δάνεια για να υπολογιστούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Η διαγνωστική μελέτη θα καταδεικνύει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα υποστεί ζημία γύρω στα 5 δισεκ. και θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια 4,5 δισεκ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν από το ΤΧΣ.

Από τα αποτελέσματα της Blackrock, που  συνδυάζονται με τα stress tests, προκύπτει ότι στο χειρότερο σενάριο θα μειωθεί το core tier 1 μεσοσταθμικά στο λίγο κάτω από το 11%.  Το μεγάλο ζητούμενο αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται στα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» αφορούν περίπου 180.000 νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν τέλη Δεκεμβρίου του 2013 ή στα μέσα Ιανουαρίου του 2014.

Ελένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By