Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Η CIA βασάνισε υπόπτους της αλ-Κάιντα»

Σύμφωνα με  την βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ»

cia

Η CIA, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, βασάνισε υπόπτους της αλ-Κάιντα «ως τα πρόθυρα του θανάτου», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο θεωρούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια που προχώρησαν πολύ περισσότερο από την εξομοίωση πνιγμού που αναγνωρίζεται από τη CIA, γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να δημοσιεύσει προσεχώς μια έκθεση για το θέμα αυτό η οποία «θα προκαλέσει μεγάλο σοκ» στην κοινή γνώμη.

«Δεν αρκούνταν να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους ή μέσω ενός υφάσματος. Τους κρατούσαν κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία ενός γιατρού ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν υπερβολικά», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μία από τις πηγές της.

«Χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές μεθόδους, αδιανόητες για τους ανθρώπους» πρόσθεσε η πηγή, η οποία φέρεται ότι είναι εν γνώσει των σχετικών φακέλων, οι οποίοι είναι ακόμη διαβαθμισμένοι.

By