Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η CIA παρακολουθεί τις τραπεζικές κινήσεις παγκοσμίως

Νέο σκάνδαλο φακελώματος αποκαλύπτουν αμερικανικές εφημερίδες

atmΕκτός από Μεγάλο Αδελφό που «έχει στήσει αυτί» στα τηλέφωνα εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων εμφανίζονται και ηγέτες κρατών, η Αμερική φαίνεται πως έχει φακελώσει και τις τραπεζικές κινήσεις.

Το μηχανισμό έχει στήσει η CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και Wall Street Journal, βασιζόμενη στο νόμο στον οποίο στηρίχθηκε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA.

Τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν αρχεία από εταιρείες όπως η Western Union– η μεγαλύτερη παγκοσμίως στο χώρο της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων– αποτελούν τμήμα της βάσης δεδομένων πληροφοριών οικονομικού και προσωπικού χαρακτήρα που συγκεντρώνονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, σύμφωνα με τις εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους σε καθεστώς ανωνυμίας.

Σε αυτά ωστόσο δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές χρημάτων εντός των αμερικανικών συνόρων ή οι διατραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η CIA αρνήθηκε να κάνει σχόλια επί συγκεκριμένων προγραμμάτων και στις δύο εφημερίδες, αλλά ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της είναι νόμιμες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By