Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Mercedes-Benz, ο Εμίρης του Κατάρ και η κόκκινη Maserati!

Επένδυση εκατομμυρίων το συλλεκτικό αμάξι – Πίσω… έμεινε η Ferrari

Formula 1 Mercedes-Benz

Της Λητώς Μησιακούλη

Νέα σελίδα στην ιστορία των sport αυτοκινήτων έγραψε η μονοθέσια Mercedes-Benz Formula 1 του ’54 έπειτα από την πολυσυζητημένη πώλησή της στο sale Αυτοκινήτων που πραγματοποίησε ο οίκος Bonhams με το Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood.

Το αγωνιστικό αμάξι που κουβαλά ιστορικές νίκες με οδηγό τον Juan Manuel Fangio έγινε πριν από τρεις ημέρες το πιο ακριβό αυτοκίνητο που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία!  Την ίδια στιγμή, αποτελεί το πιο ακριβό αμάξι της κατηγορίας Formula 1 αλλά και το πιο ακριβό μοντέλο της Mercedes-Benz!

Διέλυσε τη Ferrari!

Η τιμή της Formula 1 Mercedes-Benz W196 εκτοξεύτηκε στις  18.601.500 λίρες (22.701.864 ευρώ) αφήνοντας πολύ πίσω όχι μόνο τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κατακτήσει μια Ferrari το 2011 με τελική τιμή τα 10.086.400 λίρες.

Ο πρόεδρος του οίκου Bonhams, Robert Brooks σχολίασε ενθουσιασμένος: «Κατά τη διάρκειά της καριέρας μου που μετρά 5 δεκαετίες, έζησα εμπειρίες με τα πιο σπουδαία και πολυπόθητα αυτοκίνητα. Όμως με την πώληση αυτού του θρυλικού Gran Prix αμαξιού έφτασα το peak!»

 

Έντονες φημολογίες για Εμίρη του Κατάρ

Σύμφωνα με τα ξένα media, ιδιοκτήτης της ασημί Mercedes ήταν ο Εμίρης του Κατάρ ο οποίος αποφάσισε έπειτα από «πιέσεις» διαμεσολαβητών να πουλήσει το αγαπημένο του μοντέλο που είχε στη συλλογή του για οκτώ περίπου χρόνια. Τα σενάρια θέλουν τον Εμίρη να είχε αποκτήσει το αμάξι από έναν Γερμανό βιομήχανο το 2005. Φαίνεται πως εκτός από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό, το μοντέλο αυτό είχε τραβήξει την προσοχή του Εμίρη καθώς κάποτε τερμάτιζε από τα πρώτα, στους αγώνες. Όπως θα θυμούνται και οι φανατικοί της κατηγορίας, με αυτό το αμάξι ο Fangio είχε πάρει το πρωτάθλημα της Formula 1 το 1954.  Άλλωστε, είναι γνωστή η συλλεκτική μανία του Εμίρη του Κατάρ για σπάνια αντικείμενα, μοναδικά έργα τέχνης, ρολόγια και αμάξια.

«Καυτές» τιμές…

Maserati

Στο ίδιο sale, ανάρπαστη έγινε μια κόκκινη Maserati Sports Racing Spider 300S του ’55 που οδηγούσε ο Bill Spear η οποία άγγιξε τα 4.033.500 λίρες. Το ελκυστικό αμάξι μέχρι να καταλήξει στον τελευταίο του ιδιοκτήτη είχε αλλάξει πολλές φορές χέρια: από τον Spear, βρέθηκε στον Joe Giubardo ο οποίος είχε δολοφονηθεί άγρια από δύο νεαρούς μέσα στο σπίτι του το ’64. Μετά το τραγικό συμβάν το αμάξι πέρασε στον Bill Wonder, τον Joel Finn και τον Thomas Bscher.

Όσο για τη θρυλική Cadillac του κομουνιστή πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Tito, ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση των 58.000 και πουλήθηκε για 97.000 λίρες!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By