Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Suez έτοιμη να βάλει έως και 50 εκατ. ευρώ για την ΕΥΑΘ

Δημοψήφισμα για την πώληση ή μη της εταιρίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

eyath2

Επενδύσεις σε υποδομές, ύψους 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν από 2.000 έως 4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, ενδέχεται να πραγματοποιήσει στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης η Suez Environment, εάν τελικά περιέλθει σε αυτή το 51% της ΕΥΑΘ.

Η γαλλική εταιρεία, που διεκδικεί το 51% σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, θα πρέπει στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων. Η τάξη μεγέθους των συνολικών επενδύσεών της στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα είναι συγκρίσιμη με την αξία της ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί και τίμημα για την απόκτηση του 51% των μετοχών.

Στη φάση αυτή, η εταιρεία – σε συνεργασία με χρηματοοικονομικό σύμβουλο – μελετά τους όρους της πιθανής σύμβασης παραχώρησης και όλα τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το τελευταίο διάστημα για το δίκτυο της ΕΥΑΘ και τις απαιτούμενες επενδύσεις.

Η αξιολόγησή της, η οποία θα καθορίσει και το τελικό ύψος των επενδύσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί τη άνοιξη, ώστε να κατατεθεί η πρότασή της, όπως γνωστοποίησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Suez Environment για το νερό στην Ευρώπη, Νταϊάν Ντ” Αράς. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θεωρεί τη μετοχή της ΕΥΑΘ υπερτιμημένη.

Κληθείσα να σχολιάσει αν η εταιρεία θα επιμείνει στον σχεδιασμό της για την ΕΥΑΘ, σε περίπτωση που ένα δημοψήφισμα δείξει την αντίθεση των πολιτών, η κ. Ντ’ Αράς απάντησε: «Το δημοψήφισμα είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί πράξη πολιτικής. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε στο νομικό μέρος, στην απόφαση του ΣτΕ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο όλο εγχείρημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία «θα λάβει σοβαρά υπόψη της το τοπικό όραμα για την πόλη», ενώ δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ως ανεξάρτητων μελών, στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει.

Όσον αφορά στις τιμές του νερού, η κ. Ντ” Αράς είπε ότι αυτές δεν μπορεί να τις αποφασίζει ούτε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ούτε ο δήμος, αλλά μόνο η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, γι” αυτό και η Suez εξαρχής επέμεινε στη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Συμπλήρωσε ότι βασική προτεραιότητα για τη Suez στη Θεσσαλονίκη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, «η επαναφορά της ποιότητας στον Θερμαϊκό Κόλπο».

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να ξεπουλήσει την ΕΥΑΘ», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έγινε «σχεδόν εν κρυπτώ», με επιλεγμένους προσκεκλημένους δημοσιογράφους και σημειώνει: «Φαίνεται πως η εταιρεία, τρομοκρατημένη από το κίνημα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, θέλει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By