Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θάνατος και οργή στην Τουρκία

Στους 450 ανέρχεται ο αριθμούς των ανθρακωρύχων που έχουν διασωθεί

turkey-mine-stretc_2910612k

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για τους ανθρακωρύχους της πόλης Σόμα. Οι νεκροί έφθασαν τους 274 και πρόκειται πλέον για τη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε ορυχείο της Τουρκίας. Αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 80 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.


Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν δραματικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον τόπο της τραγωδίας ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά «εξηγώντας» επίσης στους δημοσιογράφους πως «αυτά γίνονται συνεχώς»…

Απαντώντας στις επικρίσεις των συνδικάτων που μιλούν για έλλειψη βασικών κανόνων ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα στον Μάρτιο.

«Δολοφόνε» φώναζαν την ίδια στιγμή εξαγριωμένοι κάτοικοι της πόλης Σόμα. Ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τα πλήθη που ζητούσαν την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

By