Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θέλουν λύση για ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ πριν έρθει η τρόικα

Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να δώσει τέλος στο πρόβλημα πριν η τρόικα έρθει Αθήνα

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ επιδιώκει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για το σχέδιο εξυγίανσης, πριν τα στελέχη της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα, δηλαδή μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αλλεπάλληλες, ώστε να καταλήξουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία σε μία κοινή πρόταση.  Στο μήνυμα της τρόικα αναφέρεται ότι δεν συναινούν στη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή δανεισμού, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Επίσης, εκτός από τους δημοσιονομικούς λόγους που επικαλούνται διατυπώνουν αμφιβολίες και ως αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την τρόικα ότι η τρόικα κάνει λάθος, αφού μιλά για 144 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία, πράγμα που κατά την κ. Γεννηματά δεν προκύπτει από πουθενά. Η ίδια μιλά για 30 εκατομμύρια που μάλιστα θα επιστραφούν, καθώς και 12 εκατομμύρια ακόμα για το πακέτο εθελούσιας εξόδου για 350 άτομα από τα συνολικά 818 που εργάζονται στα ΕΑΣ.

Η τρόικα, χθες, μέσω email, απέρριψε το το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, ζητώντας μία λύση ΕΡΤ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

Το τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται να έρθει στην Αθήνα γύρω στις 15 με 16 Οκτωβρίου και οι επικεφαλής μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Ψηλά στην ατζέντα είναι η οριστικοποίηση του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα προβλέπει και τα νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν την περίοδο 2015 – 2016. Η τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Ένα ακόμα ζήτημα είναι και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας…… Η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο που προστατεύονται οι αδύναμοι, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της τρόικας.

Τέλος, στο επίκεντρο θα είναι και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ελένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By