Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θα βάλω υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αν…

Επαναδιαπραγμάτευση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

«Θα μπούμε στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα αν συμφωνήσουμε στις πολιτικές» δήλωσε καθαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από λίγο σε συνέντευξη του (Mega-Εκπομπή Ανατροπή). Μια ημέρα μετά την λήξη του 9ου Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε (όπως είχε γράψει το thepaper από το Σάββατο) ότι προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά με στελέχη του στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.

Μίλησε θετικά για τον Πρωθυπουργό με τον οποίο είπε ότι διατηρεί μια έντιμη σχέση και ότι κάνει σοβαρή δουλειά στην κυβέρνηση. Σημείωσε ωστόσο πως ο κ. Σαμαράς προσχώρησε στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, ως Πρωθυπουργός. Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε την πρόταση του για την δημιουργία ενιαίας Κεντροαριστεράς, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του στην ερώτηση για τον προσωπικό του ρόλο: «Μικρή σημασία έχει αν θα ηγηθώ εγώ» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι απευθύνεται «με σεβασμό στην κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ» αν και σημείωσε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει αλλάξει, παραμένει η παλαιά ηγεσία ενός μικρού κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε στο προσκλητήριο αυτό τα μεμονωμένα στελέχη που απείχαν ή έφυγαν από το κόμμα. Έφερε ως παράδειγμα τον Αλέκο Παπαδόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό παράδειγμα» επειδή μιλά εξ ονόματος του. Απέφυγε να πει ονόματα – παρότι ρωτήθηκε – όπως των κ.κ. Φλωρίδη, Διαμαντοπούλου κλπ – ενώ πιο ξεκάθαρος ήταν για τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Είναι άλλο πράγμα να κάνεις κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, άλλο να κινείσαι στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και άλλο να δημιουργείς πρόπλασμα κόμματος που σε λίγο θα ιδρυθεί ως κανονικό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα σηκώνει ο ίδιος τα βάρη μιας παράταξης για τα οποία δεν έχει ευθύνη. «Κουβαλάω εμφανή και αφανή βάρη. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι κάποιοι προωθήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, κατέλαβαν υψηλά κομματικά αλλά και κυβερνητικά αξιώματα μπορούν να φεύγουν δια της πλαγίας οδού και να σηκώνω εγώ τα βάρη, απατώνται».

Venizelos Papandreou

Σχολιάζοντας την αποθεωτική υποδοχή Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν ήπιος: «Είναι αυθόρμητα τα στελέχη μας» είπε αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Είμαι αντίθετος με οποιαδήποτε τεχνητή δημιουργία κλίματος, απολύτως εναντίον της κλάκας και πιστεύω και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου οπαδός του ουσιαστικού πολιτικού λόγου».

Σημείωσε δε ως γενικό σχόλιο – με το οποίο προφανώς «φωτογράφιζε» τον προκάτοχο του: «Πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης και των ευθυνών μας».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά «σταδιακή απώλεια της πλειοψηφίας» της.Απαντώντας στα περί μεθοδευμένης ανατροπής από βουλευτές προσκείμενους στον ίδιο, ο κ. Βενιζέλος θύμισε πως από το 2009 μέχρι το 2011, απεχώρησαν 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Καταγράψτε την πολιτική τους αναφορά. Όσοι με στήριξαν το 2007, είτε παραιτήθηκαν από τις έδρες τους όπως ο Έκτορας Νασιώκας ή ο Γιώργος Φλωρίδης, είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν αλλά είναι μόνο δύο. Περισσεύουν άλλοι 35…». Για την λίστα Λαγκάρντ τόνισε ότι ήταν λάθος του που εμπιστεύθηκε ανθρώπους που δεν γνώριζε («φωτογραφίζοντας» τον κ. Διώτη) ενώ υποστήριξε πως έκανε ό,τι μπορούσε με βάση τα στοιχεία που γνώριζε εκείνη την εποχή. Επέμεινε δε ότι υπήρξε σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση.

 

 

 

By