Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θα επαναληφθεί το φιάσκο του Σεπτεμβρίου;

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα ενός tapering το βράδυ, βρίσκεται στο 40%

Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης  

xristosalonistiotisΣε λίγες ώρες ο Ben Bernanke θα κληθεί να καταθέσει και πάλι τις απόψεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ως εκ τούτου να μιλήσει για τη μελλοντική νομισματική πολιτική του δολαρίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα ενός tapering το βράδυ, βρίσκεται στο 40%, τρεις ακριβώς μηνές μετά από την απογοήτευση του Σεπτεμβρίου, όταν η λέξη tapering δεν ακούστηκε και οι αγορές ξεκίνησαν ένα νέο μεγάλο ράλι. Θα έχουμε νέο φιάσκο σε λίγες ώρες; Τι ενδείξεις υπάρχουν;

Η εκτίμησή μας παραμένει η ίδια με αυτή που υπήρχε το Σεπτέμβριο. Η Fed δε μπορεί να προχωρήσει σε tapering καθώς υπάρχουν δυο σημαντικές παράμετροι. Η πρώτη είναι ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και βελτιώνεται με γρήγορο ρυθμό και η δεύτερη είναι ο πληθωρισμός. Και αν για την ανεργία θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες θετικές σκέψεις, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω από το στόχο του 2,0%-2,5%. Ένας τρίτος προβληματισμός μου είναι ότι η Fed δεν έχει υπονοήσει σε καμία από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα tapering. Αυτό που έχει κάνει είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη στάση όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και της πιθανότητας για tapering.

Δεδομένου ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν παρουσιάσει σαφή βελτίωση, θα περιμέναμε να ακούσουμε το Bernanke να μιλά με αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά όχι να ανακοινώνει ένα tapering. Με απλά λόγια, η συνεχής βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας φέρνει όλο και πιο κοντά το στόχο ενός tapering, αλλά εκτιμούμε ότι ακόμα δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο.

Αν και κανένας δε μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις του ισχυρότερου κεντρικού τραπεζίτη, το πιθανότερο σενάριο για εμάς είναι αυτό που θέλει το Bernanke να μιλάει με αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και να οδηγεί τους επενδυτές στην αναζήτηση σημείων εισόδου για ένα year-end rally.

Chief market analyst Delta Forex Group

(Visited 1 times, 1 visits today)
By