Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα ξυπνήσει την Ευρώπη ο εφιάλτης της Λαμπεντούζα;

Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική

sikelianavagioΠερισσότερη αλληλεγγύη και λύσεις στο θέμα της εισροής προσφύγων καλούνται να υιοθετήσουν λίγες μέρες μετά το νέο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Ιταλίας με τουλάχιστον 200 θύματα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

«Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία «θα αφυπνήσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου».

Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

«Νέες λύσεις πρέπει να βρεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, βρίσκοντας σύμμαχο σε αυτό τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα επισκεφτεί την Τετάρτη το νησί της Λαμπεντούζα.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία αποτελούν τις πύλες εισόδου για τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι δρόμοι της μετανάστευσης περνούν από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Πολλοί έρχονται δια θαλάσσης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ο προορισμός πολλών επίσης είναι συγγενείς εγκατεστημένοι στη Γερμανία, τη Γαλλία , το Βέλγιο και τη Βρετανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By