Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων

spitia agora

Από το τρίτο τρίμηνο του 2008 έως το 2012 η πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων άγγιξε το 27,9%.

 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

H συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, το υψηλό κόστος συναλλαγών με τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων, αλλά και η συνεχιζόμενη αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, αποτελούν πιθανότατα τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς, επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (TtE), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην εντεινόμενη ύφεση της αγοράς ακινήτων και τη δυσκολία ανάκαμψής της έχουν βεβαίως συμβάλει, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η ανησυχία τους για τις προοπτικές των εισοδημάτων και της απασχόλησης, καθώς και το γεγονός ότι έγιναν αυστηρότεροι οι όροι της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό το 2012, καθώς τα πρώτα έτη της τρέχουσας κρίσης είχε καταγραφεί σχετική ανθεκτικότητα στον ρυθμό μείωσης των τιμών των κατοικιών.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 11,7% το 2012, έναντι 5,5% το 2011, 4,7% το 2010 και 3,7% το 2009. Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης (γ” τρίμηνο του 2008) έως το δ” τρίμηνο του 2012 η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έφθασε σε ονομαστικούς όρους το 27,9%.

By