Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θα τα «σπάσουν» Ρωσία και Κύπρος;

Δε θα πληγούν οι σχέσεις, εκτιμά ο Μιχάλης Σαρρής – Λεηλασία η συμφωνία, σχολιάζει ο Μενβέντεφ.

MedvedevΜετά τη συμφωνία που επετεύχθη, χθες στο Eurogroup, τίθεται το ερώτημα πως θα είναι σχέσεις της Κύπρου με τη Μόσχα, καθώς, προκειμένου να σωθεί η Κύπρος, θυσιάζονται οι μεγαλοκαταθέτες, που σημαίνει ότι πλούσιοι Ρώσοι θα υποστούν μεγάλες ζημιές. Η Λευκωσία, από την αρχή, βρέθηκε στη μέση και μπροστά στο δίλημμα ποια από τις δύο πλευρές να ικανοποιήσει. Είναι φανερό πως η Λευκωσία έκανε πίσω, και δέχθηκε την πρόταση της τρόικας, αφού οι πόρτες που χτύπησε στη Μόσχα δεν άνοιξαν ποτέ.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού της Μόσχας, είναι ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μενβέντεφ χαρακτήρισε λεηλασία το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, πως η Ρωσία θα εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες και τις επιπλοκές που προκύπτουν από τη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας στο CNBC, εκτίμησε πως οι σχέσεις της Κύπρου και της Ρωσίας δεν θα πληγούν από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ωστόσο, θετική εξέλιξη είναι η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ «ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο». Η Κύπρος έχει ζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής του πενταετούς δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε το Δεκέμβριο του 2011 και μια μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%.

Ο κ.Σαρρής υποστήριξε ότι « λάθος να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία πλούσιων ανθρώπων που έχουν τα χρήματα τους στην Κύπρο. Οι Ρώσοι έχουν τους δικηγόρους τους, τους λογιστές τους, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους στην Κύπρο, επομένως η φιλία μας μπορεί να ξεπεράσει ένα σοκ όπως είναι αυτό». Επίσης, σημείωσε πως η σύγκριση των συμφωνιών με τη Ρωσία και την Ευρώπη δεν είναι εύκολη, καθώς έχουν διαφορετικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά.

 

 

By