Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θεοδωράκης: Δυσκολεύομαι να μη γελάσω με το δίλημμα Βενιζέλου

Μεταξύ, άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για τις συνεργασίες, το Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις, την προεκλογική του καμπάνια

to potami

«Το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί με τον Σαμαρά. Δεν θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Βενιζέλο. Δεν έρχεται για να κάνει Πρωθυπουργό τον Τσίπρα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι ο λαός αυτή τη στιγμή χρειάζεται «νέο αίμα, νέο ρεύμα» (ΒΗΜΑ FM)

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσει τις 20 προτάσεις του στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα συζητήσει για συνεργασία.

«Ετσι πρέπει να παιχθεί πλέον το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα. Δεν είναι «ή εμείς ή οι άλλοι και ελάτε να βρούμε 10 βουλευτές να κάνουμε μια κυβέρνηση και να πάρετε κι εσείς τρία υπουργεία και τις Μερσεντές». Εάν συμφωνήσουμε σ’ αυτά τα βασικά σημεία και πούμε ότι προχωράμε, στα 17 σημεία συμφωνούμε και στα τρία δεν συμφωνούμε, τότε θα προχωρήσουμε. Όποιος και αν είναι αυτός. Βέβαια, θα δούμε πρώτα και το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν μπορείς να πεις για συνεργασίες χωρίς το βάρος των επιλογών του κόσμου» τόνισε.

Επίθεση σε  Βενιζέλο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύει κανείς σοβαρά εδώ ότι αν δεν πάει καλά εκλογικά ο Βενιζέλος θα γκρεμιστεί η Ελλάδα; Δυσκολεύομαι να μη γελάσω και νομίζω ότι όλοι πρέπει να αποκτήσουμε μια επαφή με την πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι ο Βενιζέλος κάνει το λάθος να νομίζει ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα επηρεάσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. «Δεν ψηφίζουμε για εθνικές εκλογές, αλλά για ευρωεκλογές. Aρα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τη διακυβέρνηση της χώρας, εκτός αν ο Σαμαράς νιώθει αδύναμα τα ποδάρια του».

Τόνισε, ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αποδέχτηκε την ευθύνη του για το χρέος. «Ας πουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για το χρέος της χώρας και ότι θέλουν μία ακόμη ευκαιρία για να το συζητήσουμε» είπε.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα 

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι κύρια προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι οι άνεργοι.«Το να μοιράζεις λεφτά γενικώς και αορίστως είναι παλαιοκομματισμός, όπως και το ότι θα πατήσεις ένα κουμπί και θα επαναφέρεις τους μισθούς σε προ κρίσης επίπεδα» είπε σχολιάζοντας τις πρόσφατες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και προσέθεσε: «Βεβαίως δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να δώσει χρήματα σε όλους, αλλά έχει μια βασική προτεραιότητα: να βοηθήσει όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ή είναι άνεργοι. Δεν θα έδινα οποιοδήποτε πλεόνασμα σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλοι έχουν ανάγκη, αλλά σε μια κοινωνία που υποφέρει, όταν έχεις πλεόνασμα 10 ευρώ, δεν μπορείς να τα δώσεις σε όλους. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε δημοκρατικό».

Για το Δημόσιο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Δημόσιο δεν θα πρέπει να εξαρτάται-όπως είπε-από τις βουλές κάθε υπουργού, αλλά να προσλαμβάνεται κόσμος με κριτήρια του ΑΣΕΠ.

«Πρέπει να κοπεί το χέρι κάθε υπουργού και για τις προσλήψεις και για τις απολύσεις, διότι η κρατική μηχανή θα πρέπει να λειτουργεί έξω από τις βουλές των πολιτικών κομμάτων. Άρα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσλαμβάνουμε κόσμο όχι με βάση τις βουλές υπουργών, αλλά με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, για να το πω σχηματικά. Η δουλειά να αξιολογείται και να βρίσκονται εκτός Δημοσίου όσοι δεν κάνουν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει για εμάς – για να το πω με έναν αγαπημένο όρο της Αριστεράς – φετίχ με τη μονιμότητα».

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων «όπου μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός και να βγάλει λεφτά η κοινωνία», τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να εξετάζεται με αυστηρότητα κάθε αποκρατικοποίηση.

«Ξεκινάμε από το ότι η ιδιωτικοποίηση του Πειραιά έκανε καλό και τώρα το λέει και ένα τμήμα της Αριστεράς, αυτό που αντιδρούσε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δίνεις λευκή επιταγή στους Κινέζους να προχωρήσουν παραπέρα. Εξετάζεις κάθε επιλογή, κάθε φορά» είπε.

Για την εκδήλωση του Ποταμιού στο Κερατσίνι

«Μου λένε γιατί την κάναμε εκεί. Ξέρετε γιατί; Μας στοίχισε 465 ευρώ το Κερατσίνι. Το ήθελε πολύ ο Γραμματικάκης να είναι στη σκηνή. Παρουσιάσαμε σε ένα μαγικό τόπο το ψηφοδέλτιό μας, χρησιμοποιήσαμε τον αττικό ουρανό, τη θάλασσα με τον ήλιο που έχει δύσει και το φουγάρο της ΔΕΗ. Ξοδέψαμε στην παρουσίαση των υποψηφίων μας μόνο 465 ευρώ στους ανθρώπους που έφεραν τα φώτα και αυτό ήταν όλο».

By