Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεοδωράκης: Να φυλάσσονται τα σύνορα αποκλειστικά από τη Frontex

Ξεκίνησε η πορεία του Ποταμιού στις γειτονιές της Αθήνας με πρώτη στάση τον Άγιο Παντελεήμονα

theodorakis600_20014

Από τον Άγιο Παντελεήμονα που κάποτε αποτελούσε «στολίδι της χώρας» ξεκίνησε την πορεία του στις γειτονιές της Αθήνας ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Θα συνεχίσουμε, κάθε Κυριακή θα συναντάμε τους φίλους μας και θα συζητάμε τα προβλήματά τους», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και απάντησε στα ερωτήματα τους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ζητήσει «κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ώστε να δίνεται ευρωπαϊκό άσυλο και όχι ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό», ενώ τόνισε ότι πρέπει «να απαιτήσουμε, σε συμμαχία κυρίως με τους Ιταλούς, να φυλάσσονται τα σύνορα αποκλειστικά από τον Frontex».

Η χώρα στο θέμα της μετανάστευσης κινείται στο πλέγμα «αριστερού και δεξιού λάθους» και εξήγησε ότι «όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, είναι δηλαδή πρόσφυγες και φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, η Ευρώπη θα πρέπει να τους παρέχει καταφύγιο. Όχι όμως μόνο η Ελλάδα», ενώ με τη βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει «να επιστρέφονται πίσω στις χώρες τους όσοι οικονομικοί μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν διεκδίκησε «κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας αυτό που διεκδίκησαν και πήραν οι Ιταλοί για τη δική τους χώρα», σημείωσε ότι «θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ» που η Ελλάδα «ξοδεύει για τη φύλαξη των συνόρων», χρήματα τα οποία «θα μπορούσαν να διατεθούν για να ανακουφιστούν περιοχές σαν τον Αγ. Παντελεήμονα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός συντονιστικού φορέα για τη Μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και θα εξοικονομήσει χρήματα, και της ανάγκης πολιτικής κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις πόλεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ τόνισε την ανάγκη επιβολής κανόνων εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρέπει να ελέγχει το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή, πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες.

«Να μιλάνε τη γλώσσα μας και να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γι αυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα», ενώ «προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση και την παραμονή στη χώρα όλης της οικογένειας πρέπει να είναι «η φοίτηση των ενηλίκων σε δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και η σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών».

By