Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θεραπεία που περιορίζει το AIDS

Σύμφωνα με έρευνα, η χρήση μια νέας θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη έλεγχο του ιού του AIDS σε πρώιμο στάδιο.

world-aids-dayΓαλλική ιατρική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα αυξάνει τις ελπίδες για θεραπεία της νόσου, υπό την έννοια ότι ο ασθενής μπορεί να μην γιατρεύεται, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της νόσου. Ο ιός περιορίζεται δηλαδή σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν χρειάζεται ο ασθενής να υποβάλλεται σε θεραπεία.

Το Νοσοκομείο Νεκέρ συμμετείχε στην περίφημη μελέτη Βισκόντι, η οποία έχει να κάνει με 14 ασθενείς του AIDS που δέχτηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα, αμέσως μετά τη μόλυνσή τους. Η φαρμακευτική αγωγή κράτησε τρία χρόνια και οι ασθενείς δεν έχουν ξαναπάρει φάρμακα εδώ και επτά χρόνια.

Η καθηγήτρια Κριστίν Ρουζιού, ιολόγος του Νοσοκομείου Νέκερ δήλωσε: «Πιστεύουμε, αναμφίβολα, ότι είναι η πολύ γρήγορη θεραπεία, που μας επέτρεψε να ελέγξουμε τον ιό. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπλοκάρισε εντελώς την επέκταση του ιού στο σώμα, όταν ο ασθενής νόσησε για πρώτη φορά»

Ο ιός έχει την ικανότητα να κρύβεται σε κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews. Αυτά τα κύτταρα, λειτουργούν ως δεξαμενή που του επιτρέπει να ανθίσταται, μετά από χρόνια θεραπείας και φαρμάκων. Σύμφωνα με την καινούργια μελέτη, αυτά τα κύτταρα που ονομάζονται «μεταθεραπευτικοί ελεγκτές» παραμένουν στους 14 ασθενείς της έρευνας, λίγα, χωρίς θεραπεία.

Οι περισσότεροι από τους 34 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS, πρέπει να υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτά τα φάρμακα κρατούν υπό έλεγχο την αρρώστια, αλλά έχουν παράλληλα αρκετές παρενέργειες. Κοστίζουν επίσης πολύ στα συστήματα υγείας.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι αποτελεσματική στο 10% των περιπτώσεων. Το θέμα είναι τι γίνεται με το υπόλοιπο 90%.

 

 

By