Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Θερμό» επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

«Προκλητική συμπεριφορά» καταλογίζουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

100727-N-6935K-003

Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος ενεπλάκη σε «προκλητικές ενέργειες» όταν επανειλημμένα πέρασε πολύ κοντά από αμερικανικό αντιτορπιλικό που περιπολούσε στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος SU-24 πέρασε τουλάχιστον 12 φορές σε πολύ χαμηλή πτήση – που κυμαίνονταν από το επίπεδο της θάλασσας έως αρκετά χιλιάδες πόδια – κοντά από το αντιτορπιλικό USS Donald Cook.

Το πλήρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου έκανε αρκετές προσπάθειες να επικοινωνήσει με το ρωσικό αεροσκάφος, ζητώντας από τον πιλότο να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του και στέλνοντας προειδοποιητικά σήματα να παραμείνει σε απόσταση, ωστόσο ο πιλότος δεν έκανε καμία επικοινωνία.

Το Donald Cook αντέδρασε μόνο μέσω προειδοποιήσεων και δεν προχώρησε «σε προετοιμασίες στους σταθμούς μάχης».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους το ρωσικό αεροσκάφος δεν έφερε βόμβες αν και οι ενέργειες του παραβίασαν πολλά διεθνή πρωτόκολλα.

Αν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το περιστατικό «προκλητικό και αντιεπαγγελματικό», συμπληρώνουν ότι η συνάντηση έληξε χωρίς επεισόδια.

By