Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Θεσσαλονίκη: Διάσωση ή καταστροφή μνημείων;

Ύστερα από 8 χρόνια ανασκαφές στους σταθμούς του μετρό έχουν βρεθεί 104.000 κινητά αρχαιολογικά ευρήματα

metro_thessaloniki622

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη- θύμα, ιστορικά διαμελισμένη των ντόπιων και ξένων επήλυδων, των ξένων και ντόπιων στρατιωτών, των πολεμικών συρράξεων,  των προσφύγων, των γεωστρατηγικών, οικονομικών και εργολαβικών συμφερόντων, επιμένει επί αιώνες να κυοφορεί την ιστορία της παρά τις κατά καιρούς βίαιες επεμβάσεις εναντίον της.

Νέα πολλοστή αφορμή, αλλά και μέγιστης σημασίας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης, υπήρξε η χρονίζουσα υπόθεση που αφορά στη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη των μνημείων που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. 

«Σώζοντας τα μνημεία στη Θεσσαλονίκη» ήταν ο τίτλος της πρώτης επίσημης εκδήλωσης- διάλεξης, που διοργάνωσε το νεοσυσταθέν σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» την Κυριακή, με ομιλήτρια την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.  Αν και ο τίτλος της εισήγησης παρέπεμπε στο ευοίωνο της διάσωσης των μνημείων και της ιστορίας, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της αναφερόταν στη διάβρωση και καταστροφή των μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των οκταετών μέχρι σήμερα ανασκαφικών εργασιών της στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εντόπισαν 104.000 κινητά αρχαιολογικά ευρήματα , μεταξύ των άλλων νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά. Μικρότερος κατά πολύ είναι ο αριθμός των ευρημάτων από τους ελληνιστικούς χρόνους

By