Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Θεσσαλονίκη: Κάτω από την αιθαλομίχλη

Γράφει η Γεωργία Σαδανά

thessaloniki

Μια βόλτα στην αγορά της πόλης εξηγεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Ιστορικές εμπορικές επιχειρήσεις, σημεία αναφοράς για τους αστούς καταναλωτές της πόλης, άλλαξαν προϊόντα και προσανατολισμό.

Όσα καταστήματα νίκησαν το λουκέτο, προσαρμόστηκαν και επιβιώνουν με νέα φιλοσοφία, ακόμη και στην οδό Τσιμισκή. Η φούσκα του νεοπλουτισμού στη Θεσσαλονίκη έσκασε γρήγορα και έκανε τόσο θόρυβο, όσο χρειαζόταν, για να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν, το ίδιο και οι παραλογισμοί των ιδιοκτητών περιζήτητων εμπορικών ακινήτων στο κέντρο της πόλης. Έτσι, τα καταστήματα παρέμειναν στη θέση τους, αλλά η προσγείωση στα νέα οικονομικά δεδομένα αναγράφεται στα καρτελάκια των τιμών. Τα προϊόντα στις κεντρικές εμπορικές οδούς αντιστοιχίζονται με τα υπάρχοντα βαλάντια και δεν απέχουν πολύ από αγορές των βαλκανικών χωρών.

Πράγματι, παραμένουν ακριβά για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όχι όμως απλησίαστα για όσους μπορούν ακόμη να ανταπεξέλθουν στις αγορές των Χριστουγέννων. Οι τιμές ξεφούσκωσαν, μαζί με τον «αέρα» των ιδιοκτητών τους και άφησαν πίσω την εποχή του «ελληνικού ονείρου». Η ισορροπία ανάμεσα στην εγχώρια οικονομική πραγματικότητα και τις παλιές καταναλωτικές συνήθειες του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επέλθει.

Ας ευχηθούμε ότι θα τη φέρει ο Άη Βασίλης στο σάκο του, μαζί με μια Καλή Χρονιά!

(Visited 1 times, 1 visits today)
By