Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Θετικά αποτιμά την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ο Άσμουσεν

Ο «σκληρός» της ΕΚΤ, εκτιμά πως η τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποκλειστικά από ένα ευρωπαϊκό σύστημα.

Asmousen«Η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα αρχίζει να αποδίδει καρπούς» δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, επικαλούμενος τα χαμηλά κόστη εργασίας. Το μέλος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αναχρηματοδότησης από 0,25% στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Ωστόσο ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος ψήφισε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου δεν απάντησε, αλλά αρκέστηκε να προειδοποιήσει  εκ νέου πως η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε επίσης πως οι τιμές παγίων είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ.

Ο Άσμουσεν  δήλωσε παράλληλα πως η τρόικα η οποία χειρίστηκε τις πρόσφατες διεθνείς δανειακές συμβάσεις με κράτη-μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της κρίσης χρέους.

«Κατανοώ πλήρως το ερώτημα πότε θα δούμε το τέλος της τρόικας», είπε ο Άσμουσεν κατά την διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πρότεινα να μεταβληθεί το σύστημα της τρόικας τώρα, εν μέσω της κρίσης. Αλλά στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, θα συμφωνούσα να επανέλθουμε σε ένα σύστημα πλήρως βασιζόμενο στην ΕΕ» υπογράμμισε. Μάλιστα εκτίμησε ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο χορηγεί δάνεια, σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Αν και αρκετές χώρες -μέλη διαφωνούν στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες , ο Γεργκ Άσμουσεν σημείωσε πως εξετάζεται η ιδέα να δημιουργηθεί, ένα σύστημα που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα θέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο της δραστηριότητας και των αποφάσεών.

By