Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Θετικά μηνύματα από τρόικα για τους πλειστηριασμούς

«Σύγκλιση απόψεων για τους πλειστηριασμούς» – Ενδεχομένως την Πέμπτη το ν/σ νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

troika800_111213
Βρέθηκε πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς, όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η σύγκλιση απόψεων που προέκυψε στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία».

Η συνάντηση διήρκησε έως τις 8 και κατόπιν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Την Πέμπτη αναμένεται το ν/σ για τον φόρο ακινήτων

Η φορολογία ακινήτων απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να ενημερώνονται για θέματα για τα οποία είχαν ζητήσει διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου να διευθετηθούν πολλά από τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και ως εκ τούτου αναμένεται η κατάθεση πολλών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ενδεικτικά στο σχέδιο νομού για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα συμπεριληφθεί η διάταξη για τις αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, νομοτεχνικές βελτιώσεις για το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και οι διατάξεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, την Αρχή που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια έως και τις αρχές Ιανουαρίου τα οποία θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου (κίνητρα συλλογής αποδείξεων, ΚΦΑΣ, Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ΦΠΑ εστίαση), το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη, το θέμα των ΕΑΣ δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By