Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Θετικά μηνύματα για το σύνθετο PMI της Ευρωζώνης

Σε υψηλό 2,5 ετών ανήλθε ο σχετικός δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία

eurozone_2255355b

Καλά «μαντάτα» για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 52,9 μονάδες για τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Όπως σημειώνεται στα σχετικά στοιχεία, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση από 52,1 το Δεκέμβριο, αρκετά πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση. Η αρχική ένδειξη πάντως, είχε τεθεί ακόμη υψηλότερα, στο 53,2.

«Ο ΡΜΙ της ευρωζώνης είναι λίγο χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση, αλλά και πάλι σηματοδοτεί μία πολύ ενθαρρυντική εκκίνηση για το έτος» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε σε υψηλό 4 μηνών, αγγίζοντας το 51,6 από 51 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν  υψηλότερες, στις 51,9 μονάδες.

Υποχώρηση στη Βρετανία

Τα στοιχεία δεν ήταν τόσο θετικά για τη βρετανική οικονομία, μιας και ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 59,1 μονάδες για τον Ιανουάριο, από τις 59,4 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο. Η συγκεκριμένη μέτρηση είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013.

 

By