Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Θετική» η προτελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία εξασφάλισε μια νέα θετική κρίση εκ μέρους της τρόικας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, λίγους μήνες πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση

portugal_money650

Το πράσινο φως των εμπειρογνωμόνων της τρόικας ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 78 δισεκατομμύρια που προβλέπονταν στο πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή το Μάιο του 2011.

«Η Πορτογαλία ολοκληρώνει την ενδέκατη αξιολόγηση της τρόικας με θετικό τρόπο. Δεν απομένει παρά μόνο μία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης. Για την Πορτογαλία, που επιδιώκει να απαλλαγεί από τους πιστωτές στις 17 Μαΐου, επρόκειτο για την προτελευταία από τη σειρά των 12 αποστολών αξιολόγησης που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2014: Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, από 0,8% προηγουμένως, χάρη κυρίως στην καλή πορεία των εξαγωγών. Η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας φέτος επίσης αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, στο 15,7% από 16,8% προηγουμένως.

By