Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θησαυρούς επιστρέφει στην Ινδία η Αυστραλία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Αυστραλίας επιστρέφει το μπρούτζινο αγαλματίδιο The Dancing Shiva στην Ινδία

The Dancing Shiva.

Χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, η Εθνική Βιβλιοθήκη Αυστραλίας, στην Καμπέρα δέχτηκε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του μπρούτζινου αγαλματιδίου The Dancing Shiva.

Εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης, δήλωσε ότι το εν λόγω αντικείμενο αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και ηλικίας ενός αιώνα, είχε ανατεθεί στη φροντίδα της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου περί Κινητής Πολιτιστικής Παράδοσης της Αυστραλίας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Εθνική Πινακοθήκη Ν.Ν. Ουαλίας, δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του πέτρινου αγάλματος της Shiva, αξίας 300.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι και τα δύο αντικείμενα είχαν αποσυρθεί από την έκθεση από τον περασμένο μήνα, αφότου δηλαδή η ινδική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή τους. Είχαν περιθώριο, τόσο η Εθνική Πινακοθήκη Αυστραλίας, όσο και εκείνη της Ν.Ν.Ουαλίας, να διεκδικήσουν νομικά τα αντικείμενα μέχρι την 26η Απριλίου. Δεν το έπραξαν, αφήνοντας, εντούτοις, περιθώριο στην αυστραλιανή κυβέρνηση να το πράξει αν επιθυμεί.

By