Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άνοιξε η συνοριακή διάβαση Νυμφαία – Μακάζα

Άρης Γιαννακίδης: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποκτά ταυτότητα και διεθνή αναγνωρισιμότητα»

dromos - eleftheria 49Νέους δρόμους, νέες προοπτικές και νέες συνεργασίες ανοίγει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη νέα συνοριακή διάβαση Νυμφαίας – Μακάζα, που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία.

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, καθώς ένα όραμα δεκαετιών για την Ροδόπη παίρνει σάρκα και οστά. Ο κάθετος άξονας που θα διασυνδέει την Ροδόπη, την Περιφέρεια με την ενδοχώρα της Βαλκανικής δίνεται πλέον στην κυκλοφορία. Σήμερα σε αυτό το σημείο η νέα γεωοικονομία συναντά την ιστορία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων του μεθοριακού σταθμού.

Ο κ. Γιαννακίδης μαζί με τον ομόλογο του, του Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλωφ, έδωσαν επίσημα σε κυκλοφορία το κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» Παρασκευάς Σαββαΐδης, οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αϊχάν Καραγιουσούφ, οι Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜ-Θ, Έλληνες και Βούλγαροι δήμαρχοι, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Την πεποίθηση του ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αποκτά ταυτότητα και διεθνή αναγνωρισιμότητα, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος τόνισε πως η περιοχή δυναμώνει μέσα από τα λιμάνια, τις οδικές υποδομές, τον σιδηρόδρομο και τα αεροδρόμια της. Παράλληλα επεσήμανε πως οι δύο λαοί πρέπει να δούνε την συγκεκριμένη διάνοιξη, ως δρόμο ευκαιριών, συνεργασιών, νέων προοπτικών και κάλεσε τους Βούλγαρους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις ομορφιές και την φιλοξενία της Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ως μια σημαντική μέρα για τη Θράκη, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας και τόνισε πως η περιοχή έχει τα εχέγγυα να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά «παραδίδουμε σε κυκλοφορία τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, από Κομοτηνή έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο οποίος σε συνδυασμό με το αντίστοιχο έργο που έχει κατασκευαστεί από τη Βουλγαρία θα αυξήσει σημαντικά τον τουρισμό και τις εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε με τρόπο ο οποίος θα επιτρέψει η Θράκη να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εμείς στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κτίζουμε τα θεμέλια αυτής της προοπτικής».

Μετά τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού, εφεξής, υπάρχουν έξι οργανωμένα μεθοριακά περάσματα, σε Προμαχώνα Σερρών, Εξοχή Δράμας, Θέρμες Ξάνθης, Νυμφαία Ροδόπης, Κυπρίνο και Ορμένιο Έβρου, όπου εξυπηρετούν τη μετακίνηση ανθρώπων και διακίνηση αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και ενώνουν τη Βόρεια Ελλάδα με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, επιτρέπεται να διέρχονται, επί του παρόντος, μόνον επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι 9 θέσεων, καθώς και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.

Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι: Κομοτηνή – Διασταύρωση Κικιδίου – Ανάχωμα – Διασταύρωση Καρυδιάς – Διασταύρωση Τυχηρού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By