Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Θρίαμβος» του Ρέντσι στην Ιταλία, δεύτερος ο Γκρίλλο

 Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013

matteo rentsi_!0

«Θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία. Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «η ΄Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Πριν λίγο, όμως, εξερχόμενος της κατοικίας του, κοίταξε τους δημοσιογράφους και με σαφή κίνηση ‘έδειξε ότι νιώθει σαν να τον μαχαίρωσαν στην καρδιά. Ούτε ο Ματτέο Ρέντσι έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι συγκινημένος», έγραψε στο Twitter, ενώ στενοί του συνεργάτες υπογράμμισαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, πλέον, η πρώτη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς».

By