Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θριαμβευτής ο Ερντογάν: O λαός της Τουρκίας έδειξε τη βούληση του

«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής (YSK) της χώρας,  Σαντί Γκιουβέν 

erdogan

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της YSK Σαντί Γκιουβέν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αύριο θα ανακοινώσω τους αριθμούς. Έχουμε λάβει [την καταμέτρηση] του 99% και πλέον [των ψήφων]. Αύριο θα ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε  ότι ο λαός της Τουρκίας «έδειξε τη βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές.

«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του», είπε ο Ερντογάν σε πλήθη υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Επίσης, το  κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε  ότι με βάση τις προβλέψεις του, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας.

«Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, μετά την νίκη που κατήγαγε στις προεδρικές εκλογές ήδη από τον πρώτο γύρο, όπου εμφανίστηκε με διάθεση συμφιλίωσης, λέγοντας ότι προτίθεται να αφήσει πίσω το παρελθόν και να επιδιώξει «κοινωνική συμφιλίωση».

«Σήμερα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε αυτές τις εκλογές, (αλλά) είναι η βούληση του έθνους, είναι η δημοκρατία» είπε στην ομιλία του, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, υπό τις επευφημίες του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του ΑΚΡ.

Μετά τη νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, η Άγκυρα πλέον εστιάζει στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

By