Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θ. Πάγκαλος: Ένας αντεστραμμένος… Μίδας

Πολλοί λένε ότι εδώ και χρόνια έχει τραβηχτεί οικειοθελώς στα μετόπισθεν και διατηρώντας προνομιακή σχέση με μερίδα των ΜΜΕ «εκτελεί πολιτικές αποστολές»

PAGALOS

Δεν έχω ακόμα σαφή εικόνα, αλλά δεν πρέπει να τα έχουν βάψει μαύρα στη Χαριλάου Τρικούπη επειδή την ώρα που λένε «κρατήσαμε«, ο Θεόδωρος Πάγκαλος θέτει θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Το πρόσφατο παράδειγμα, άλλωστε, πολιτικού κατά του οποίου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση  – και τι επίθεση – Θ. Πάγκαλος, είναι η Ρένα Δούρου που θριάμβευσε στην περιφέρεια Αττικής. Οι δημοσκόποι έλεγαν εκείνες τις ημέρες, ότι μετά την επίθεση Πάγκαλου, η Ρένα Δούρου άρχισε να ανεβάζει τα ποσοστά της, άρα μη ψάχνει… φαντάσματα ο Γιάννης Σγουρός.  Αν αρχίσουμε να αναφέρουμε όλους τους πολιτικούς που ο κ. Πάγκαλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στάθηκε απέναντί τους και εκείνοι αντί να πληγούν ενισχύθηκαν ή και θριάμβευσαν, θα χάσουμε πολύ χρόνο και χώρο. Από τον κ. «τίποτα» Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιώργο  Παπανδρέου για τον οποίο είχε πει «αν γίνει πρωθυπουργός, θα παραιτηθώ», μέχρι τη Ρένα Δούρου και σήμερα τον Ευάγγελο  Βενιζέλο.

Για να κατανοήσουμε το φαινόμενο Πάγκαλου χωρίς να χαθούμε στο χρόνο – μην ανατρέχουμε τώρα γιατί αποχώρησε από το ΚΚΕ στη διάσπαση του 1968 και γιατί μπήκε στο ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου –  πρέπει να μιλήσουμε για δύο περιόδους. Την  πρώτη που ως κορυφαίο στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ – ιδίως την περίοδο του Α.Παπανδρέου, αλλά και την πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη – διατηρούσε ένα ριζοσπαστικό προφίλ σε σχέση με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, είχε πέρασει στην κοινή γνώμη ως θαμώνας των ΜΜΕ, είχε κερδίσει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του για όλους και για όλα και αυτό επιβράδυνε τη φθορά του. Την περίοδο της ομάδας των «4» και την μετάβαση του ΠΑΣΟΚ από τον Α. Παπανδρέου στον Κ. Σημίτη, διάνυσε ίσως την καλύτερή του περίοδο. Το πρώτο ισχυρό πλήγμα το δέχθηκε στην υπόθεση Οτσαλάν. Το δεύτερο ήταν η αποτυχία του να επανακλεγεί στην περιφέρεια Αττικής, χάνοντας – τότε – από την Έυη Χριστοφιλοπούλου.

Σταδιακά, η κοινή γνώμη έβλεπε έναν αντισυμβατικό πολιτικό με ισχυρό λόγο και γνώμη να μετατρέπεται σε μία απολύτως συστημική φωνή, τις περισσότερες φορές άκρως μειοψηφική και αδικαιολόγητα προκλητική. Πολλοί λένε ότι εδώ και χρόνια έχει τραβηχτεί οικειοθελώς στα μετόπισθεν και διατηρώντας προνομιακή σχέση με μερίδα των ΜΜΕ «εκτελεί πολιτικές». Ακόμα και έτσι να είναι, φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τον αντικαταστάτη του, καθώς ο λόγος του Πάγκαλου δεν περνάει πια στην κοινή γνώμη. Ούτε καν στις μικρές μειοψηφίες. Έχει μετατραπεί σε σύγχρονο, αντεστραμμένο Μίδα της πολιτικής ζωής όπου οι αντίπαλοί του, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν παρακαλούν να καταφερθεί εναντίον τους. Εκτός αν ισχύει το συνομωσιολογικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο γνωρίζει πλέον την απήχηση του λόγου του και εσκεμμένα βρίζει, όποιον θέλει να ενισχύσει! Υπερβολές του κιτρίνου Τύπου που έλεγε και ο ναύαρχος Κελεμπουρδέζος…

Γιάννης Καμπουράκης