Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ιάσων Τσάκωνας: Ο επενδυτής που θέλει να μεταμορφώσει τον Κεραμεικό

Ο επιχειρηματίας-developer που έφερε τον Τομ Χανκς να αγοράσει σπίτι στην Αντίπαρο παλεύει να αλλάξει άρδην την εικόνα της ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας

1Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αληθινό: στην Αθήνα της κρίσης υπάρχουν επενδυτές, όπως ο Ιάσων Τσάκωνας, που μάχονται να αλλάξει το τοπίο και να δημιουργηθεί μια άλλη οπτική για το πολύπαθο κέντρο.

Eχοντας εμπειρίες από άλλες περιοχές του πλανήτη -Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά και όπου επένδυσε κεφάλαια- ο ανήσυχος επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει στην περιοχή του Κεραμεικού ανοίγοντας νέες προοπτικές και προλειαίνοντας το έδαφος για μελλοντικά εγχειρήματα. Δεν τα βρήκε, όμως, εύκολα: γραφειοκρατικά κωλύματα, δυστοκία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και ένα θολό τοπίο δυσκόλεψαν το πλάνο και την ευόδωση του γενικότερου project. Εκείνος όμως επιμένει. Τον ρωτάω αν είναι τρελός ή οραματιστής που αποφάσισε να επενδύσει σε μια τέτοια περιοχή και σε μια τέτοια στιγμή. «Τίποτε από τα δύο. Θεώρησα ότι υπάρχει προοπτική, στον βαθμό που ο Κεραμεικός διαθέτει κενό χώρο και δυνατότητα ανάπτυξης. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση εργασίας – εξ ου και οι άπειροι αρχιτέκτονες από διάφορες μεριές του πλανήτη που κάνουν το διδακτορικό τους ακριβώς σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας». Ο ίδιος πάντως αποφάσισε να επενδύσει αγοράζοντας ακίνητα και οικόπεδα με σκοπό να τα ανακαινίσει -ενίοτε και να ξαναχτίσει- μεταμορφώνοντας άρδην την περιοχή.

«Ευτυχώς οι αρχικές αντιστάσεις που βρήκαμε από τους φορείς κάμφθηκαν με τα χρόνια, αλλά σίγουρα οι αντοχές μειώνονται όσο δεν φαίνεται το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Οταν όμως έχεις όραμα, θες να το παλέψεις. Απλώς πρέπει να λάβεις υπόψη την οικονομία της περιοχής στο σύνολό της. Από τη μια δηλαδή υπάρχει ένα ΦΕΚ που αναφέρεται σε μια μικτής χρήσης γειτονιά, το οποίο ωστόσο παραμένει μόνο στα χαρτιά, και από την άλλη υπάρχει μια άνθηση της “άλλης” οικονομίας που χαρακτηρίζει την περιοχή – από τα πορνεία της Αγησιλάου μέχρι το παράνομο εμπόριο των μεταναστών. Κι ενώ όλοι προτίθενται να αλλάξουν το σκηνικό, κανείς δεν βοηθάει ώστε να βρεθεί αυτή η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό χώρο και στον δημόσιο και να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα αρμονικά».

Τον ρωτάω πώς βλέπει αυτός την πόλη. «Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, μεταλλάσσονται και αλλάζουν, γι’ αυτό και το σημαντικό είναι να ορίσεις κατάλληλα τους άξονες βάσει των οποίων θα λάβουν χώρα αυτές οι αλλαγές. Οι άξονες αυτοί κατ’ ουσίαν έχουν διττό χαρακτήρα: τον κοινωνικό και τον πολιτικό, τον μικρό και τον μεγάλο. Από τη μια δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει το σπίτι, το περίπτερο, η γειτονιά και από την άλλη το συνολικότερο όραμα ώστε να λειτουργήσει η πόλη. Αυτή τη στιγμή όμως δεν λειτουργεί τίποτα και η πόλη αντίθετα κατρακυλάει σταδιακά στον μαρασμό».

Οπότε τι μπορεί να γίνει ώστε να συντονιστούν παράλληλα τόσοι μηχανισμοί, από τους ιδιώτες μέχρι τα υπουργεία; Είναι απλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της πόλης. Δεδομένο είναι ότι η πόλη χρειάζεται, εκτός από τον επενδυτή, και τον ρυθμιστή – κι εδώ παρεισφρέει η καταλυτική παρέμβαση του κράτους. Το κράτος είναι που πρέπει να φροντίζει για την εύρωστη λειτουργία και να ορίζει τους όρους της συμβίωσης. Αυτός ο μηχανισμός είναι λοιπόν που δεν υπάρχει σήμερα και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί. Αρκεί να βρεις τον τρόπο ώστε να «επανέλθουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της πόλης στο κέντρο», όπως είχε πει κάποτε ένας αρχιτέκτονας. «Να φωτίσεις τους δρόμους, να καθαρίσεις λίγο την περιοχή, να εξασφαλίσεις πάρκινγκ: αυτά τα τρία αν προσεχθούν αλλάζει αμέσως η όψη της περιοχής και εξασφαλίζεται το αίσθημα της ασφάλειας που θέλει να νιώθει ο καθένας όταν κινείται στην πόλη».

Η στάση των πολιτικών

Τον ρωτάω ποια ήταν η στάση της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο την τελευταία επταετία, αλλά και σε σχέση με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Μέχρι το 2011 η στάση των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών ήταν από αδιάφορη έως και αρνητική ενίοτε. Αδιάφορη επειδή οι κρατικοί εκπρόσωποι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα της πόλης. Αρνητική σε ό,τι αφορά την έννοια της υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων στο κέντρο της. Από τη μία, ίσως επειδή φοβόντουσαν μην κατηγορηθούν για εξυπηρέτηση συμφερόντων ή επειδή δεν είχαν εξακριβώσει κατά πόσο μπορούν να κερδίσουν κάτι, δεν φρόντιζαν για τα βασικά: δηλαδή απλώς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους φορολογούμενους πολίτες σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Μετά το 2011 αυτή η στάση έχει αλλάξει σταδιακά, αρχίζοντας με σχέδιο φορολογικών κινήτρων για την περιοχή κάτω από την Ομόνοια, επί υπουργίας Μπιρμπίλη και για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες φαίνεται να έχουν συντονιστεί οι περισσότερες δυνάμεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επηρεάζουν μια τέτοια επένδυση. Ο κ. Καμίνης είναι εξαρχής θετικός, παρόλο που υπάρχουν φωνές στην παράταξή του που δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη της πόλης. Σε ό,τι αφορά την παρούσα κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρη η θετική της στάση ως προς τον ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της Αθήνας. Είναι κρίμα που έρχονται ήδη εκλογές γιατί τελευταία έχει διαφανεί μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών αρχών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Αθήνας. Πάρτε για παράδειγμα το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης) και άλλες πρωτοβουλίες».

Εκείνος τι θα έκανε ώστε να καταστήσει την περιοχή ελκυστική – έχοντας ήδη καθιερώσει τον καλλιτεχνικό θεσμό του Remap με εκθέσεις σε διάφορους αναξιοποίητους χώρους. «Είναι πέρα από κάθε προσδοκία η ανταπόκριση που είχαμε στο Remap με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών αποδεικνύοντας στην πράξη τι συμβαίνει όταν ανταποκρίνεται ο κόσμος. Αν στην Ελλάδα σκεφτόμασταν ότι μπορούμε να εξαγάγουμε και να προωθήσουμε τα καλά μας κομμάτια, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και τι έχουμε αυτή τη στιγμή; Γαστρονομία και τέχνη. Διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσείων και περίοπτων συλλεκτών, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ώστε να δοθεί μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω για την Ελλάδα». Γι’ αυτό θεωρεί βασική την ύπαρξη ενός συνολικότερου και προσεκτικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα ζητήματα, ώστε βάσει αυτού να γίνουν κι όλες οι υπόλοιπες κινήσεις, δηλαδή η χάραξη ενός Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης.

Τι είναι όμως ακριβώς το ΣΟΑΠ; «Δεν είναι ένα θεωρητικό κείμενο, ούτε κι ένα επενδυτικό πρόγραμμα. Θεωρώ πως είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο, μια σοβαρή προσπάθεια που προσεγγίζει ολιστικά το κέντρο της Αθήνας, τα προβλήματα και την προοπτική του. Για πρώτη φορά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οικονομικές παράμετροι σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό, πρώτον, να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη διαβούλευση του σχεδίου, και ακόμα πιο σημαντικό να δοθεί συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνέχεια και ακόμα πιο σημαντικό να δούμε επιτέλους ολοκληρωμένο έργο, έστω και ανά περιοχές και όχι αποσπασματικές πυροσβεστικές πρωτοβουλίες». Ο ίδιος έχει εμπειρία από αναπτυξιακά σχέδια καθώς ήδη έχει καταφέρει με τις παρεμβάσεις του να μεταμορφώσει την εικόνα που έχει ο επισκέπτης για την Αντίπαρο χτίζοντας μια σειρά από ακίνητα υπέροχης αισθητικής (είναι αυτός που έφερε στο νησί ονόματα όπως ο Τομ Χανκς, ο οποίος συγκαταλέγεται πλέον στους ιδιοκτήτες) σεβόμενος πάντα το ιδιόμορφο τοπίο που χαρακτηρίζει τις Κυκλάδες. «Απλώς είναι βασικό να καμφθούν οι προκαταλήψεις και να μη μειωθούν οι αντοχές.

Αυτόν τον καιρό περιμένω να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της “Jessica”, δηλαδή της ευρωπαϊ­κής χρηματοδότησης για την ανάπλαση των πόλεων. Παρότι πρόκειται για δανεισμό (60% ευρωπαϊκά κεφάλαια και 40% ιδιωτικά), ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για να αλλάξει η εικόνα στην περιοχή. Μένει απλώς να ορίσει η τράπεζα τα ρίσκα που οφείλει να συνυπολογίσει κατά την εξέλιξη ενός τέτοιου έργου -κι αυτά κυρίως συνίστανται σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους- δηλαδή το συνολικότερο περιβάλλον, την παρανομία που χαρακτηρίζει την περιοχή, τη γραφειοκρατία κ.λπ. Ελπίζω να λειτουργήσει ώστε να τολμήσουν κι άλλοι επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα – γιατί αυτό είναι που χρειάζεται στην Ελλάδα, συνέργια και συντονισμός». Εύλογο είναι σε μια περιοχή που «καίει» να θέλει κανείς να μάθει τη γνώμη του για τις υποψηφιότητες για τον Δήμο της Αθήνας. «Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι ο θεσμός του δημάρχου στην Αθήνα θα πρέπει να έχει περισσότερες εξουσίες, ιδίως την ερχόμενη 5ετία που είναι κρίσιμη για την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας. Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου γνώμη για τους υποψηφίους δημάρχους, απλώς αναρωτιέμαι ποια είναι η στάση τους απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, αν τη γνωρίζουν, και πώς σχεδιάζουν να προσελκύσουν και να υποστηρίξουν ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες κάθε κλίμακας στο ευρύτερο κέντρο της πόλης.

Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το όραμα του κάθε υποψήφιου για την πόλη, ποιος γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της Αθήνας σε βάθος, ποιες είναι οι συγκεκριμένες στρατηγικές που προτείνει και ποιος έχει την ομάδα για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματός του. Τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον της Αθήνας και αυτές οι εκλογές έχουν στοιχεία ρουλέτας. Είναι σημαντικό όλοι οι δημότες να ψηφίσουν και στους δύο γύρους. Αυστηρά με βάση την εκτίμηση του καθένα για το ποιος μπορεί να σχεδιάσει και εκτελέσει καθαρά και αποτελεσματικά την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας σε μία βιώσιμη κατεύθυνση».

Η Παπαστράτος στηρίζει την Αθήνα

Ο γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος μάς εξηγεί τον λόγο που η εταιρεία του έδειξε να ευαισθητοποιείται γύρω από την περιοχή συμμετέχοντας στο σχέδιο «Πρότυπη γειτονιά» που θέσπισε ο κ. Ιάσων Τσάκωνας.

«Οντας μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες βιομηχανίες της χώρας, η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει με κάθε τρόπο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και τώρα, την περίοδο της κρίσης, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την “Πρότυπη Γειτονιά” και να βοηθήσουμε μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη ιστορική γειτονιά της Αθήνας.

Ελπίζουμε ότι η μελέτη για την ανάπλαση της οδού Κεραμεικού θα προχωρήσει πολύ γρήγορα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής και ότι τα έργα που ολοκληρώθηκαν στην οδό Ιάσονος θα τη μετατρέψουν σε ένα πιο ζωντανό και φιλόξενο κομμάτι της πόλης μας. Ο καθαρισμός και ο φωτισμός του δρόμου με φώτα εξοικονόμησης ενέργειας, η αποκατάσταση των παρτεριών και τα νέα φυτά, η αποκατάσταση της πλακόστρωσης όπου χρειαζόταν είναι η δική μας συμβολή στις προσπάθειες των κατοίκων που διεκδικούν τη γειτονιά τους. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί προσφέρουν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη».

ΠΗΓΗ: newmoney

By