Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Δια του νόμου η απαγόρευση κατοχής παιδικής πορνογραφίας

Κατά του νόμου τάσσονται εκδότες και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θεωρούν πως η εφαρμογή του ενδεχομένως να δώσει υπερεξουσίες στην αστυνομία

paidiki kakopoisi

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε σήμερα νόμο που απαγορεύει την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ύστερα από πολυετείς διεθνείς εκκλήσεις για την ποινικοποίησή της. Ωστόσο, δεν έπραξε το ίδιο για τα ιαπωνικά κόμικς manga που περιέχουν σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες ή για τα κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν παιδιά.

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που ποινικοποιεί την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, παρότι απαγόρευσε δια νόμου την παραγωγή και διανομή του το 1999, και θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για όσους θέλουν να αγοράζουν τέτοιο υλικό.

Η χώρα έχει δεχτεί έντονη κριτική για συνενοχή στην εξάπλωση φωτογραφιών και βίντεο με παιδική πορνογραφία στο Ίντερνετ επειδή δεν τα απαγόρευε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χαρακτηρίσει την Ιαπωνία «διεθνές καταφύγιο παραγωγής και διακίνησης παιδικής πορνογραφίας».

Ο νόμος προβλέπει για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο ή επιβολή προστίμου μέχρι και 9.750 δολάρια αν βρεθούν έχοντας στην κατοχή τους φωτογραφίες ή βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας «για την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους ορμών».

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούλιο. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντακάζου Τανιγκάκι εξέφρασε την ελπίδα ο νόμος να συμβάλει στην αλλαγή της τάσης αντιμετώπισης των παιδιών ως σεξουαλικά αντικείμενα.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη κατά της τάσης αντιμετώπισης των παιδιών ως σεξουαλικών αντικειμένων και της ανοχής απέναντι στη σεξουαλική ή εμπορική εκμετάλλευσή τους», δήλωσε χθες στο κοινοβούλιο, μία ημέρα προτού η Άνω Βουλή ψηφίσει υπέρ της υιοθέτησης του νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί νωρίτερα μέσα στον μήνα και από την Κάτω Βουλή.

Ωστόσο, κατά του νόμου τάσσονται οι εκδότες, αλλά και κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον καταψήφισαν με το αιτιολογικό ότι η εφαρμογή του ενδεχομένως να δώσει υπερεξουσίες στην αστυνομία.

By