Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ιαπωνικό «success» στη νομισματική πολτική

Η κυβέρνηση Άμπε πετυχαίνει το στόχος της με τη χώρα να σημειώνει υψηλό 5ετίας για τον πληθωρισμό

abe620_310114

Εφικτό θεωρούν πλέον αρκετοί αναλυτές τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας μετά και τα τελευταία στοιχεία. Συγκεκριμένα, η χώρα ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,3% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε υψηλό 5ετίας ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2%.

«Πριν δύο χρόνια κανείς δεν περίμενε μία τέτοια ένδειξη για τον πληθωρισμό, ειλικρινά ούτε πριν ένα χρόνο δεν το περιμέναμε» δήλωσε ο Εντ Ρότζερς της Rogers Investment Advisors και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι πως αυτό επιβεβαιώνει τα Αμπενομικά».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προχώρησε σε δραστικές κινήσεις με σαρωτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βγάλει τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από τη δίνη της στασιμότητας στην οποία είχε βαλτώσει εδώ και δύο δεκαετίες. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα των προηγούμενων ετών, στο 2%.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της ευρωζώνης. «Ι πληθωρισμός στην Ιαπωνία κινείται έντονα ανοδικά… υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αυτό εισρέει και στις τιμές λιανικής» δηλώνουν οι αναλυτές της Nikko Asset Management.

By