Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ελλάδα, χώρα του ήλιου, της θάλασσας αλλά και του ιατρικού τουρισμού

 Οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει την ικανότητα να διακριθεί σε έναν ακόμη τομέα που δεν είχε ποτέ εκμεταλλευτεί

iliostasio2

Οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει την ικανότητα να διακριθεί σε έναν ακόμη τομέα που δεν είχε ποτέ εκμεταλλευτεί. Η «κότα με τα χρυσά αυγά» που ακούει στο όνομα του ιατρικού τουρισμού ακόμα δεν έχει «πιαστεί» από τους Έλληνες, παρόλο που η χώρα διαθέτει τις υποδομές να διακριθεί στην προσφορά υψηλής προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 30 δις. δολάρια καθώς  βασίζεται σε 5 εκατ. ασθενείς περίπου, οι οποίοι ξοδεύουν διεθνώς περίπου 6.000 δολάρια ή 4.520 ευρώ για κάθε ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής.

Συνήθως, η σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι δαπανών ταξιδιού και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, είναι 50-50. Σύμφωνα με στοιχεία του 2011, τουλάχιστον 3 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς  και ευεξίας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Από αυτά, 2 εκατ. ταξίδια φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους.

Τα διεθνή ταξίδια αναμένεται φέτος να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του ιατρικού τουρισμού, κυμαίνεται μεταξύ 25-35%. Στην υπό διαμόρφωση αγορά, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας των ταξιδιωτών, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 55 ετών έχουν αυξηθεί στο 35% από 25%, με το διαδίκτυο να αποτελεί το κύριο μέσο για κρατήσεις και αγορές υπηρεσιών.

giatros-internet

«Αν και έχουμε αργοπορήσει ως χώρα σε αυτό το επιχειρηματικό πεδίο δράσης γίνονται ενέργειες τόσο αυτοβούλως όσο και σε συνεργασία με την Πολιτεία για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος μας»,  δηλώνει ο Γρηγόρης Σαραφιανός πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ξεκινήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού αλλά και Εξωτερικών να γίνονται παρουσιάσεις των δυνατοτήτων που έχει η ιδιωτική περίθαλψη στην Ελλάδα. Μία τέτοια παρουσίαση έγινε πρόσφατα στη Ρωσία (Μόσχα) και έπονται άλλες τρεις το Φθινόπωρο στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Κίεβο. Στην παρουσίαση της Μόσχας συμμετείχαν : οι όμιλοι του Ιατρικού Αθηνών, του Ιασώ, το Metropolitan Hospital, η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Ρέα, το Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Φιλοκτήτης, το Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Αναγέννηση, το Doctors’ Hospital, η κλινική Ευαγγελίστρια, η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Νεφρολογική, η εταιρία facilitators υγείας Octagon Medical, η κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός.

Με στόχο την αξιοποίηση του προσοδοφόρου αυτού πεδίου δράσης διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη  το Ιατροτουριστικό Forum του δικτύου

xania

Το δίκτυο, αλλά και η ιατροτουριστική πλατφόρμα του greekmedicaltravels.com μετά και την συμμετοχή τους στο workshop της Μόσχας στην Ρωσία, θα συμβάλουν στην προετοιμασία και την οργάνωση γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρων, κέντρων αλλά και ξενοδοχείων με στόχο την υποδοχή και εξυπηρέτηση χιλιάδων επισκεπτών καταρχήν από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ήδη τα τουριστικά γραφεία, οι tour facilitators και οι κλινικές της Ρωσίας, ζητούν συνεργασίες και συμφωνίες με το δίκτυο του greekmedicaltravels.com, και όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός τουρισμού της Ρωσίας κ. Σαρισβίλι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον κυριότερο προορισμό των Ρώσων και για ιατρικούς λόγους».

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By