Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ιδιοκτήτης χυτηρίου κατηγορείται για απάτη

Στα δικαστήρια Brian Ranmarine και Jasper Johns με φόντο «Flags» εκατομμυρίων…

File-photo-of-Laura-Vere-Hodge-of-Christies-walking-along-a-gallery-containing-Picassos-Femme-et-Fillettes
Δεξιά έργο του Jasper Johns που είχε πουληθεί το 2010 μέσω Christie’s για σχεδόν 30 εκατ. δολάρια

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

Αναταραχή έχει προκαλέσει στην αγορά και τους dealers του η είδηση σχετικά με την υπόθεση πλαστότητας γύρω από ένα έργο της διάσημης σειράς «Flags» του Αμερικανού καλλιτέχνη Jasper Johns, που φαίνεται να έγινε αντικείμενο μιας μεγάλης απάτης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού δικαστηρίου, έργο της σειράς «Flags» του διάσημου καλλιτέχνη Jasper Johns, χρονολογίας 1990, κρίθηκε πλαστό.
Ιδιοκτήτης του έργου ήταν ο Brian Ranmarine ιδρυτής του ομώνυμου χυτηρίου. Και εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα…

To ψεύτικο καλούπι
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Zachary Feingold, o καλλιτέχνης είχε αναθέσει στoν Brian Ranmarine και το χυτήριό του, να βγάλει ένα καλούπι από κερί για ένα από τα διασημότερα έργα του της σειράς «Flags».

plasto jj
Το χυτήριο ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τον Feingold, δεν επέστρεψε ποτέ το καλούπι στον Jasper Johns, αλλά ο Ranmarine προσπάθησε να πουλήσει το φθηνό αντίγραφο το 2010 καθώς πιεζόταν υπερβολικά στα οικονομικά του.
Συγκεκριμένα ο Feingold δήλωσε πως ο ιδιοκτήτης της Brian Ranmarine προσπάθησε να πουλήσει το εν λόγω έργο – φερόμενο ως πλαστό με κέρινο αντίγραφο- για 11 εκατ. δολάρια.
Ο δικηγόρος ξεκαθάρισε επίσης πως ο Jasper Johns θα καταθέσει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του φερόμενου ως πλαστού έργου.

«Χρυσή» υπογραφή

Η σειρά Flags του Jasper Johns όχι μόνο είναι περιζήτητη παγκοσμίως αλλά αποτελεί και κορυφαία επιλογή χαρτοφυλακίου για εκείνους που επενδύουν στην Αγορά της Τέχνης.
Τα έργα του Jasper Jones καλπάζουν στα salerooms των μεγάλων οίκων με κορυφαίο παράδειγμα ένα έργο από τη σειρά «Flags» που είχε αγγίξει το 2010 στον οίκο Christie’s σχεδόν 30 εκατ. δολάρια!

jasper
Ο 87χρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Jasper Johns βραβεύεται από τον Barack Obama

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By